Как да проверим версията и производителя на BIOS

biosПонятието BIOS е съкращение от Basic Input/Output System. По просто казано BIOS-а създава комуникацията между операционната система и firmware-а на компютъра ви. Както всичко останало свързано с компютрите и тук има различни версии с различни предназначения. Понякога може да искате да обновите BIOS-а си, или с други цели, като. Проверката може да стане по няколко начина. Има разлика и според операционната система, която ползвате. Ето как да проверим версията и производителя на нашия BIOS.

За операционната система Windows 7, разполагаме с три начина да направим проверката

Обикновено още с първия постигаме успех, но понякога има разминаване между различните методи. Едни показва само версия, другия производителя. За това е добре да прегледате информацията и през трите инструмента, за да сте по-сигурни.

Първият метод включва проста проверка през dxdiag

Това е най-лесното, което може да направите, но доста често там пише само версията на BIOS, без производителя. За да направите това нещо трябва да:

1. Отворите менюто за изпълнение. Това става като отворите старт менюто и отворите търсачката или като отворите опцията Изпълнение (Run). Друг начин за отваряне на тази опция е чрез натискане на Windows бутона + R.  В появилото се поле напишете dxdiag и натиснете Enter. В появилия се прозорец ще намерите информация за BIOS. Там трябва да пише и производителя и версията, но в нашия случай пише само второто.

bios-figura-1

Вторият метод е чрез командата MSinfo32

Той се изпълнява по същия начин.

1. Отивате отново в същото меню за изпълнение през Start менюто или Windows бутон + R. Този път обаче, вместо dxdiag, трябва да въведем msinfo32 командата и да натиснем окей. В появилия се прозорец, трябва да намерим BIOS Version/Date и срещу него виждаме производител, версия и дата на изработка.

bios-figura-2

Третия метод е да направим проверката през команден промт

Отворете менюто за изпълнение като натиснете Windows бутон + R и напишете systeminfo. Сега натиснете окей и в появилия се прозорец отново търсим стойността BIOS Version. Данните може да се появят след процес на зареждане. От дясната страна ще видите пълна информация за BIOS си.

bios-figura-3

За Windows XP и Windows Vista имаме два метода

Първият е през dxdiag, който описахме отгоре, а втория се прави през Start менюто. Ще опишем директно втория метод, понеже показахме метода с dxdiag по-горе, той също работи и на тези системи.

Вторият метод е чрез използването на системния инструмент “System Information”

1. Влезте в старт менюто и натиснете на Всички програми / All Programs. Сега открийте Аксесоари/Accessories и от там натиснете на Системни инструменти / System Tools. В появилите се възможности, трябва да отворите System Information / Системна информация. Търсим отново в списъка Bios Version / Date и следим за резултата. За да не търсите къде точно се намира информацията, в долната част има поле Find what (поле за търсене), в него напишете BIOS и натиснете бутона Find. Би трябвало да ви намери нужната информация.

bios-figura-4