Какво е System Restore и как се използва

system-restore1System Restore е функция на Microsoft Windows. Тя ви позволява да върнете компютъра си към състояние в предишен момент. Това включва системни файлове, инсталирани  апликации и Регистри на Windows както и системните ви настройки. Имате избор между няколко точки назад във времето. Това ще ви помогне при нужда да си възстановите  системата. От Windows ME до сега, всяка една версия на операционната система включва System Restore. Единствено няма да намерите тази възможност в Windows Server.
В предишните версии на платформата, той е базиран на следене на промените във файлове с дадени разширения. Преди да се направи промяната, системата прави копие на  стария файл. Обновената версия на System Restore бе представена в Windows Vista. Тя използва услугата Shadow Copy на заден план докато работите. Всичко се случва на  ниво блок в паметта. Могат да се следят файлове навсякъде по хард диска и да им се прави копие без значение къде се намират. Това позволява и на System Restore да се  пуска под среда за възстановяване на Windows. Това е полезно, ако системата ви вече не се зарежда въобще.

Автоматично създаване на точки за възстановяване:

Когато инсталираме софтуер посредством Windows Installer. Възможно е да стане и с други инсталатори, ако те поддържат System Restore.
1.Когато инсталираме ъпдейт на Windows
2.Когато потребителя инсталира драйвер, който не е подписан от лабораториите на Windows
3.Периодично по подразбиране:
-Windows XP създава точка за възстановяване на всеки 24 часа
-Windows Vista прави точка, ако в последните 24 часа сами не сте създали такава
-Windows 7 прави точка, ако през последната седмица, не е правена такава на компютъра.
Отново ще отбележим че автоматичното създаване на точки се генерира тогава, когато използвате Windows Installer за инсталация на софтуер, или операционната система е  сметнала че инсталирания софтуер е рисков и пречи на нормалната функционалност на системата. Това важи главно за Windows XP, понеже Vista и Windows 7 както описахме  по-горе, си създават точки автоматично през период от време.

4.Когато сами го направите.

До Windows XP, системата може да се възстановява само в онлайн състояние. Тя трябва да зарежда нормално или поне до Сейф Мод. Не е възможно за се случи, ако Windows  не отговаря на команди.
След Windows Vista, средата за възстановяване на Windows позволява да използвате инструмента офлайн. Няма значение дали системата зарежда или не.
Има един малък трик при Windows XP, който работи и при останалите версии. Създавате на диск за възстановяване чрез Diagnostics and Recovery tool. Той позволява  влизане в неработеща система и използване на System Restore.

Как се създава точка за възстановяване:

Windows 7:
1.Отворете меню Система. Това става като отидете в старт менюто и кликнете с десен бутон на Компютър. Сега просто натиснете Свойства/Properties.
2.В левият панел на отворилия се прозорец ще видите Защита на системата или System Protection. Ако имате парола на акаунта, ще трябва да си я запишете, за да отидете  там.
3.Сега трябва да влезете в раздел Защита на системата и да натиснете Създай/Create. Пишете някакво описание и натискате бутонът със същото наименование.

figura1
Възстановяването от точка става лесно. Отворете старт менюто и напишете System Restore или Възстановяване на системата. Следвайте магьосника за възстановяване. Ако  не можете да влезете в Windows, сложете инсталационен диск. Заредете от него и натиснете Repair Windows. От там избирате System Restore и процедурата е същата.

Windows 8:
1.Отворете Windows Power User менюто. Това става чрез задържане на windows бутона и X. От там отидете в System/Система.
2. След което ще трябва да натиснете на защита на системата.
3.Отидете в раздел Защита на системата и натиснете създай. Въвеждате име/описание и натискате създай. Готови сте.

figura2
Възстановяването става много лесно. Влизате отново в раздел защита на системата. Вместо създай натиснете Възстановяване на системата