Какво е root при Android? И за какво се използва

Photoi9Какво е rooting? Защо трябва да root-на Android устройството си? Това са доста често задавани въпроси, но като че ли липсва изчерпателен отговор. Днес ще поговорим за възможностите, които ви дава този процес. Как той ще повлияе положително на употребата на устройства управлявани от Android. Трябва да започнем с едно предупреждение: Root и модифициране на един телефон премахват гаранцията от производителя. Има опасност за софтуерна повреда на телефона или иначе казано „brick”. Какво е това? Каквото си мислите. Софтуера на телефона се скапва до такава степен, че телефона става неизползваем,Все пак не трябва да се плашите. Ако се поинтересувате достатъчно ще успеете да направите всичко както трябва и ще извлечете само ползи.

Какво значи Rooting-ът?

“Rooting” на вашето устройство, значи придобиването на „супер потребителски“ права от операционната система Android. Със тези привилегии ще получите възможност за зареждане на променени версии на Android (ROM-ове), инсталиране на различни теми, повишаване на производителността, по-дълъг живот на батерията.

Възможна е и инсталация на софтуер, който е невъзможно да бъде инсталиран без нужните права. Този процес е еквивалент на „jailbreak” -техниката за хакване на iPhone, която е доста по позната на обикновения потребител.

Защо този процес се нарича Rooting?

Терминът “root” идва от средите на операционната система Unix/Linux.  Той описва потребител, който разполага с върховни права и разрешения за всички файлове и програми, които могат да променят и модифицират във всеки един аспект. Производителят/мобилният оператор на телефона ви дава само „гост“ привилегии когато закупите устройството си. Това е така, защото те не искат да повредите телефона си фатално.  Това прави по-лесно управлението на устройствата, ако те са заключени до определено ниво на достъп. Така вие получавате бърза и навременна поддръжка. Все пак, за хората, които са навътре или искат да се научат да боравят една идея повече с устройствата си, тези „гост“ права не са достатъчни.
За какво може да ни послужат Root правата?

Модифициран Софтуер (ROM)

ROM е софтуерът, който управлява дадено устройство. Той е съхраняван в паметта, която е предназначена само за четене. Има много различни ROM пакети, които правят Android телефона ви по-красив и по-производителен. Например може да имате телефон, който е стар и разполага с предишна версия на Android. Производителя вече е спрял обновяването, а вие искате точно обратното. За тази цел може да е наличен ROM, който да решава проблема ви като инсталира по-нова версия на Android. Така устройството ви може да се представя рамо до рамо с далеч по нови телефони без да има нужда от подмяна. За всеки един телефон има различни ROM от различни хора, които ги създават. Зависи от вас кой ще задоволи вашите нужди.

Уникален облик.

Темите са по-просто казано графиките, които се появяват по време на работа с Android устройството.  Ако разполагате с root-нат телефон ще имате възможност да промените напълно телефона си. Всяка една графика ще може да бъде сменена по ваш вкус.

Кернел, скорост и батерия.

Много от различните ROM-ове  и приложения за руутнати устройства ще ви позволят да направите драстично подобрение по отношение на някои неща. Това са скоростта на работа, времетраенето на живота на батерията. Много от разработчиците подобряват кернелите (количество код, което подсигурява връзката между софтуера и хардуера на устройството), за да се подобрят качествата на устройствата.

Бейзбенд

Root на вашето устройство дава възможност за смяна и ъпдейт на Бейзбендa на смартфона ви. Бейзбенд е това, което контролира радио устройството на машинката ви. Ако обновите версията на Baseband има потенциал да подобрите качеството на обажданията и силата на сигнала.
Последните версии на Android.

Както по-рано споменахме, специалните ROM-ове могат да ви позволят ъпгрейд на версията Android OS преди тя да е пусната официално за модела ви. Това е една от най-значимите възможности за хората, които искат да са в крак с технологичните тенденции. Вие е разполагате с последния и най-модерен софтуер доста преди той да бъде изпратен на всички останали. Това е добре и, ако разполагате със старо устройство, което не получава ъпдейти.

Back Up

Възможността да запазите копие на всичката си информация и приложения е нещо, което е пропуснато при стоковата операционна система, която се влага в мобилните устройства. Ако разполага с root достъп, правенето на едно такова резервно копие (на всичката информация) е детска игра. Приложение от типа на Titanium Backup ще свърши всичката работа на root-натото устройство.