Как се възстановява забравена парола под Windows 8

forgot-windows-8-password-3

Много често се случва да зададем непосилна за запомняне парола. Може лесно да забравите паролата си, особено, ако не сте ползвали вашия компютър много време. За да премахнете забравена парола от компютъра си с операционна система Windows 8, ще имате нужда от инсталационен диск или флашка с операционна система Windows 8.

1. Вкарайте диска или флашката и заредете през BIOS като зададете записвачката/флашката като приоритет номер 1. След като се зареди инсталацията натиснете Next. След това трябва да натиснете на връзката (опцията) Repair your computer. Сега ще се отвори менюто Advanced Startup Options

2. Натиснете Troubleshoot – Advanced options и след това Command Prompt тази програма е по-позната в България като “Команден ред”. След последното ще се отвори прозорец. Там запишете:

copy c:\windows\system32\utilman.exe c:\
Натиснете “Enter” и ще се появи съобщение, че 1 файл се е копирал. Сега напишете:
copy c:\windows\system32\cmd.exe c:\windows\system32\utilman.exe
Натиснете отново Enter.
Сега напишете Y или Yes и натиснете Enter. Това ще презапише файла.

В тази стъпка разменяме Ease of Access инструментите, които се намират на екрана за влизане. На тяхно място поставяме Command Prompt (команден ред), чрез който да сменим старата парола.
След поставяне на нова парола, ние ще върнем старите файлове на мястото им.

3. Премахнете диска или флашката и рестартирайте компютъра. Когато се зареди екрана за влизане в Windows 8, натиснете на иконата в долния ляв ъгъл Ease of Access. Ще се отвори команден ред, както зададохме през горните команди.

напишете в командния ред net user потребителскоиме новапарола
Ако името ми е windows user , а желаната парола e 1234, аз ще напиша:

net user “windows user” 1234

Кавичките са нужни, ако потребителското ви име се състои от повече от една дума. Ако то е само една дума, няма нужда да пишете кавички.

4. За да върнем всички файлове на мястото им и да може отново да се ползват Ease of Access инструментите, които разменихме с команден ред, извършете отново стъпка 1. Когато се отвори командния ред, напишете:

copy c:\utilman.exe c:\windows\system32\utilman.exe

Вече може да използвате вашия компютър пълноценно.