Как се създава дял в твърдия диск на Windows 7

how-create-partition-windows-7-2След инсталацията на твърд диск, трябва да го разпределите на дялове. За да разделите дяловете в Windows 7, просто трябва да зададете, коя част колко пространство да има. За да е наличен един дял за употреба, трябва да го форматирате. Всеки един хард диск може да се раздели на колкото дяла искате. Сега ще ви покажем как се прави разделянето и форматирането на дялове в Windows 7.

1. Първата стъпка е да отворите приложението за управление на дискове. Това става чрез натискането на комбинацията от Windows бутон и клавиша R. След това напишете diskmgmt.msc.

Другия начин начин за да достигнете до тази опция е, като влезете в старт менюто и отворите програмата (функцията) Run или на Български език Изпълнение, и в нея въведете отново този текст diskmgmt.msc.

2. Наличното място за организиране може да видите в долната половина на прозореца. Графично то е означено с черен цвят. Според случая то ще е или от цял диск, или от диск, на който не сте разпределили мястото.

3. За да създаде нов дял от неизползваното пространство, натиснете върху черната лента с десен бутон и изберете New Simple Volume. Това ще даде начало на нов прозорец за създаването на този дял.

how-create-partition-windows-7

4. Натиснете Next (напред) и въведете размера на желания дял. Цифрите трябва да са в мегабайти. След това отново натиснете бутона Next и изберете буква от падащото меню, която ще отговаря на дела. Обикновено това става автоматично по ред на азбуката. Можете да смените отбелязаната буква по желание. Отново Next, за да напишете наименованието на дяла и за да изберете дали той да бъде форматиран.

Ако желаете да вземете пространство от един дял (диск) и да създадете дял от него, натиснете с десен бутон на дяла и изберете Shrink Volume. Трябва да напишете колко мегабайта да се изрежат и те ще отидат в неразпределеното място. Полетата в появилия се прозорец трябва да са 4 на брой. Първото е Total size before shrink in MB – това е каква е големината на дяла преди да започнете намалянето. Останалите полета са: Size of available shrink space in MB – колко максимално MB може да изрежете от този дял, Enter the amount of space to shrink in MB – размера който искате да изрежете от този диск в MB, и последното поле е Total size after shrink in MB – Размера на дяла който ще е след изрязването. Ако всичко е точно натискате Shrink.

Важно! Ако имате важна информация в тези дялове и не сте практикували тази дейност за промяна в дяловете, по-добре я запишете на електронен носител за да е на сигурно място, понеже може да форматирате и изтриете дадена информация и файлове без да желаете това.