Как да скриете файлове и папки в Windows 8

hidden-files-windows-8Windows 8 отбелязва голям напредък в улесняването на потребителя в някои операции. Да има и много критики към платформата, но оставяме това на страна. В този урок ще ви покажем как се крият файлове и папки в Windows 8. Това става много по-бързо и лесно от всички останали версии на Windows. Делят ви само няколко минути от това, вашите файлове да са в пълна безопасност на тайно място, което вие изберете. В статията са описани всички менюта на Английски език, а след това разбира се, сме превели менютата и за Българските операционни системи.

Скриването на файл е идентично със сливането при по-старите версии на операционната система. Просто намирате файла и го поставяте там, където искате да го скриете. Натискате с десния бутон на мишката и натискате Свойства/Properties. Отбелязвате опцията Hidden в дъното на прозореца и запазвате.

hidden-files-windows-8-1

Съвет: Хубаво е да поставяте скритите си файлове на места, в които има много директории и под директории. Скрийте ги възможно най-дълбоко. По този начин дори някой да отбележи опцията за показване на всички скритите файлове, той няма да може да стигне до тяхната точна локация.

Вече знаете как се скрива, сега ще ви покажем Как става показването на скритите файлове:

Отворете опциите за папките на вашия компютър. Това става като отидете в произволна папка или за по лесно направо в моят компютър и натиснете на раздел View / Изглед, от горното меню. В това отворило се меню има опции, които се намират в дясната част. Натиснете на опцията най в дясно Options / Опции тя е с стрелка и изберете Change Folder and Search Options / Сменете настройките на папките и търсенията. Ако сте направили всичко точно трябва да ви се отвори прозорец Folder Option (до тази опция може да стигнете и от контрол панела). В него има 3 категории, тази която ви трябва на вас е средната View / Изглед.

След като влезете в раздела View. Ще видите опциите с заглавие Hidden Files and Folders / Скрити папки и файлове. Опциите са две: първата е Do not show hidden files and folders / Не показвай скрити файлове и папки, а втората е Show hidden files and folders / Показвай скритите файлове и папки. Избирате втората опция в случая за показване чрез поставяне на тази точка и натискате Apply и OK.

hidden-files-windows-8-2

Ако търсите обаче наистина сериозна защита за вашите файлове, ще трябва да се обърнете към специализирани програми, понеже вече доста хора знаят тези опции.