Предимства и недостатъци на Mac OS X

mac-os-xMac OS X или на кратко OS X е операционната система, която захранва компютрите на Apple. Тя е главно ориентирана към артисти, като е доста популярен избор при музикалните продуценти. Мястото, на което може да я видите е обикновено на Mac компютър или лаптоп. Тя главно играе в затворената еко система на Apple. Дизайнерите също се обръщат често към продуктите на Apple. За масовия потребител обаче, системата е много непозната. Ето някои предимства, недостатъци и съвети за Max OS X:

Предимства:

Сигурност

Защитата на OS X може да се раздели на два слоя. Първият е ядрото базирано на UNIX. То само по себе си е познато като едно от най-сигурните. За да се инсталира вирус или друга зловредна гадинка, трябва вие да го позволите умишлено. На второто ниво можем да поставим защитната стена на Mac OS. Тя работи независимо и е доста стабилна. Не ви трябва антивирусна! Само внимавайте на какво давате администраторски права.

Лесна употреба

Apple разчита на едни от най-добрите дизайнери които отговарят за интерфейса. Интуитивността е в природата на OS X. Нещата са направени така, че просто работят. Всичко става с няколко клика. И макар да и се носи славата поне в България като сложна операционна система, това въобще не е така.

Лесна интеграция с продуктите на Apple

Това е едно от най-забележителните неща. Няма значение за коя услуга на компанията става, то с Mac OS X нещата стават мигновено. Продуктите на Apple не изискват драйвери, а дори и за външните производители почти винаги има готово решение в системата.

Възможност за използване на Windows

Mac машините винаги използват процесор на Intel. Архитектурата позволява с малко четене да подкарате последна версия на Windows. Това е страхотно, нали? Особено ако ви липсва Windows.

Недостатъци:

Цената

Да, определено платформата е надеждна и много приятелски настроена, но и много скъпа. Като цяло машините на Apple като хардуер плюс софтуер са доста скъпи. Дори обаче, да разгледаме само софтуера, Mac OS, то той излиза солен. Генералните ъпдейти се заплащат допълнително и то обикновено на цена от 100+ долара.

Гейминг

Ако сте запален геймър, то Mac OS може би не е най-добрия избор за вас. Някои от игрите ще са достъпни през Boot Camp или Parallels, но ще има удар в производителността. Има някои игри, които са направени за Mac OS, но те не са много в сравнение с игрите за Windows. Макар че последните тенденции които наблюдаваме са такива че повечето игри които излизат за PC, имат версия и за Mac компютри.

По-малко опции за софтуер

Софтуер за прекалено специализирани цели липсва в Mac OS X. Освен това някои бизнес приложения работят с формати, които не се поддържат от Mac OS X. Примерно в такъв формат са файловете на Microsoft Publisher.

В определени индустрии, няма да намерите това, което търсите. За доста от бизнес нуждите ви обаче, има поне по една опция за Mac OS X. Ако сте човек, който може да прави компромиси, все ще се оправите. Като цяло обаче, специалните ви нужди са с една идея по-добре покрити от Windows.