Как се отваря порт на рутер

how-open-port-routerИмате проблем с игра в мултиплеър на компютъра си? Програма има трудност във връзката с Интернет?
Това може да се дължи на затворени портове във вашия рутер. Рутерите контролират изцяло Интернет достъпа на вашата мрежа. Те са нещо като защитна среда, която ви пази от нежелани последици. Портовете са като врати в тези стени. Всяка игра, приложение, страница и т.н. си има свой порт, през който има достъп до Интернет. Освен за игри и програми, отварянето на порт може да е необходимо и при създаването на някои видове сървъри.

Понякога тези врати може да са затворени. Ние ще ви покажем, как се отваря порт на рутер.

Имате ли статичен адрес? Ако не, трябва да си го направим.

Първата стъпка е да проверим дали имаме постоянен адрес на компютъра. Той служи за идентификация на устройството ни в мрежата и не се променя. Той служи, за да кажем на портовете, към/от кой IP адрес да разреши достъпа. Ако имате статичен IP адрес, започнете направо от стъпките за отваряне на порт.

1. За да проверите това, отидете в Контролния панел.  От там изберете Мрежа и Интернет / Network and Internet. Натиснете Change Adapter Settings / Промяна на настройките на адаптера. В прозореца натиснете с десен бутон върху Local Area Connection и натиснете Properties / Свойства. От там натиснете Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) и отново свойства. Ако няма никакви въведени данни продължете надолу.

2.  От компютър, който е свързан в мрежата, натиснете Windows бутон + R, или от Старт менюто отворете Run (Изпълнение). В прозореца напишете cmd и натиснете Enter. В следващия прозорец напишете ipconfig /all и натиснете Enter.

how-open-port-router1

Сега трябва да запишем следната информация от появилия се текст:
IPv4 Address (or IP Address)
Subnet Mask
Default Gateway
DNS Servers

3. Връщаме се в прозореца, в който гледахме дали има нещо записано. Това трябва да стане на компютъра, в който искаме да отворим порт.

how-open-port-router2

Избираме Use the following IP address. Взимаме Default Gateway и добавяме 10 към неговата последна цифра. Това трябва да въведем в полето за IP адрес. Например, ако Gateway e 192.168.1.1, нашия IP адрес ще е 192.168.1.11

Сега трябва да въведете останалите данни, които записахме по-горе в съответните полета Subnet Mask, Default Gateway и DNS Servers

Сега е моментът да отворим желания порт

1. Отворете браузъра си и въведете Default Gateway на ваши компютър на мястото, на което въвеждате адрес към даден уеб сайт.

2. Въведете името и паролата на вашия рутер. По подразбиране те са вписани в документацията на рутера ви. Ако не разполагате с нея, едно търсене в Google с името и модела на рутера + добавяне на думата login, ще ви помогне да ги откриете.

3. За да стигнем до мястото за отваряне на порт, трябва да търсим менюта с име подобна на: “Advanced” “NAT/QoS”” “Advanced” “Port Forwarding/Port Triggering”  “Applications & Gaming”.

4. Без значение от рутера ви, трябва да въведете еднаква информация за всеки един порт, който искате да отворите. Въведете стойността на порта, който ще отварят под Internal/External кутийките. Ако искате да отворите цяла група от портове въведете целият обхват от-до в полетата Start и End.

5. Изберете протокол (TCP, UDP, или both за двете едновременно).

6. Въведете статични IP адрес, който създадохме.

7. Запазете настройките (понякога се налага да рестартирате рутера).