Ревю на Panasonic Lumix GF7

Lumix-gf7-1

С изчистено и компактно тяло, Panasonic GF7 споделя много от доста по-скъпите модели от Micro Four Thirds серията на компанията, но струва горе-долу колкото GF6. Това го превръща в примамлива оферта.

Вероятно най-значителната разлика спрямо предишния модел е по-малкият размер на тялото, което също така е и значително по-леко заради използваната пластмаса. 16-мегапикселовият GF7 не е толкова компактен, колкото GM5 например – с няколко сантиметра по-широк и висок е – но въпреки това е доста малък.

Lumix-gf7-2

За разлика от GM5 обаче, дисплеят на GF7 се завърта за селфи снимки и е чувствителен на допир, също като на GF6. Направата на селфи снимки става вече по-лесно, благодарение на няколко функции, които разчитат лицето ви и снимат в идеалния момент.

Panasonic GF7 прави почти толкова добри снимки, колкото по-скъпия GX7 и разполага със скоростта на GM5. Това му дава добра производителност и качество на изображението на много по-достъпна цена.

Lumix-gf7-4

Новият модел на Panasonic се очаква в края на февруари или началото на март, като ще се предлага в няколко цвята – сребрист с черно, сребрист с розово, кафяв и бял. И двата ще вървят в комплект с китов обектив 12-32мм. Да разгледаме малко по-подробно модела.

Lumix-gf7-3

Сензор

В сърцето на GF7 лежи същият 16-мегапикселов Live MOS сензор, използван и при GX7 – фотоапарат, който е почти два пъти по-скъп. Сравнен с предишните модели, според Panasonic този чип подобрява наситеността на изображението благодарение на технологията Semiconductor Fine Technology.

Процесор

Информацията от сензора се обработва от процесора Venus Engine, който разполага с технологията на Panasonic за намаляване на шума Multi-process Noise Reduce.

Светлочувствителност

Основният обхват на GF7 попада между 200 и 25 600 ISO, също като при GX7. Интересно, но GF7 всъщност е малко по-добър от по-скъпия си братовчед по отношение на разширеното ISO и може да падне до ISO 100, докато GX7 стига до ISO 125.

Скорост

При единичен автофокус GF7 прави 5.8 кадъра в секунда, а при непрекъснат автофокус – 5 кадъра в секунда. При използване на електронен затвор, кадрите могат да достигнат до 40 в секунда при намалена резолюция или до 10 при пълна резолюция.

Автофокус

Макар в GF7 да не е заложена технологията Depth From Defocus, която откриваме в някои по-скъпи модели на Panasonic, засичащият контраста автофокус е доста добър. От компанията твърдят, че новият им модел фокусира до -4EV и прави 5 кадъра в секунда с проследяващ автофокус. Що се отнася до времето за фокусиране, официалната информация е, че това става само за 0.06 секунди.

Дисплей

GF7 разполага с 3-инчов touch-screen LCD дисплей, който може да се завърта нагоре на 180 градуса – същият, използван и при GF6.

Безжична връзка

Също като GF6, новият модел на Panasonic може да се свързва безжично чрез WiFi, за да прехвърляте снимките си на смартфон или таблет,

Видео

Panasonic GF7 може да снима Full HD видео с 60 кадъра в секунда и Dolby Digital стерео звук. По време на снимане автофокусът може да работи постоянно, както и да избирате обектите, които искате да фокусирате.

Батерия

Батерията на фотоапарата е литиево-йонна с капацитет 680mAh. Според официалната информация, GF7 може да направи около 230 снимки с китовия обектив с едно зареждане.

Заключение

Panasonic GF7 е много добър заместител на предшественика си и не само изглежда по-добре, но е значително по-компактен и удобен. Качеството на снимките е добро, с перфектни детайли до около ISO 3200. Най-очевидните недостатъци на модела са липсата на светкавица и краткият живот на батерията. Въпреки това GF7 е добър избор в своя ценови диапазон и по нищо не отстъпва на конку