Как да запазим батерията си при Android

fix-battery-android-marshmallow-lollipopСлед като бяха представени само за Google Nexus устройствата, Android Lollipop и Marshmallow вече са достъпни за повече устройства. За съжаление много потребители на тези устройства имат проблеми с много занижен живот на батерията. В този урок ще Ви покажем какво да предприемете в случай че имате някое устройство използващо новите версии на опреациаонната система Android.

Нужно ли е да се премине към Lollipop или Marshmallow?

Преди да започнем трябва да уточним, че не всеки притежател на телефон или таблет използващ Android Lollipop или Marshmallow изпитва проблема с бързото изтощаване на батерията. Някои са много доволни от новта операционна система, конкретно тези с устройства, използващи стоков Android. Също така трябва да отбележим, че всяка нова система има недостатъци, които се изглаждат с последващи ъпдейти с поправки. Ако такъв е предоставен за вашето устройство, изборът е ваш дали да го изпълните или да останете със старата версия.

Как да се справим с бързото изтощаване на батерията?

1. Проверете какво всъщност консумира мощност от батерията. Отворете настройките на телефона си и изберете опцията за мощност или батерия. Там трябва да видите използването на батерията от всяко приложение и услуга налична на телефона Ви. Ако има приложение, което използва много батерия, което може да е случая със стари неоптимизирани приложения, просто спрете процеса. Ако това не помогне може да се деинсталира и след ъпдейт да се постави отново.
2. Освен горепосочения метод има и бъг в асамата система, който кара батерията да се изтощава без причина. За да предотвратите изтощаването някои предлагат да се спре запазването на данните (Back up service). В зависимост от телефона мястото на тази услуга може да е различно. Щом намерите мястото просто спрете услугата и следете за промяна.
3. Изчистете кеша, запазен от различните приложения. Това е процес, с който се изчистват старите данни, които не се използват. За да направите това трябва да изключите телефона си и да стартирате режима за възстановяване. Нашето предложение е да проучите начина, по който става това за вашето устройство, защото всяко е различно. Щом активирате режима потърсете за опция изчистване на системния кеш (clear system cache).

Допълнителни съвети за запазване на батерията

1. Рестартирайте устройството си през някакъв период от време.
2. Намалете яркостта на дисплея си заедно с времето за изключването му.
3. Изключете Bluetooth и Wi-Fi, когато не се използват.
4. Спрете ненужните вибрации на устройството. Може да са удобни, но известяването за ново обаждане или съобщения чрез вибрация, но консумира много от батерията.
5. Използвайте режимите за запазване на енергия.
6. Носете със себе си външна батерия или battery bank.