Как да стартираме компютъра си през USB

boot-from-usb-1

Зареждането чрез USB устройство, например флаш памет, е необходимо за инсталиране на много нови операционни системи. В този урок ще Ви покажем как да направите USB bootable флаш памет и как да настроите компютъра си да използва нея за стартиране на системата.

Bootable usb флаш памет

За да може да се стартира дадена операционна система от флаш памет е нужно тя да бъде предварително форматирана по определен начин и да има нужните файлове за стартиране. Ако това не бъде направено компютърът няма да стартира. Много честа грешка е копирането на съдържанието на даден образ за инсталация директно върху флаш паметта. За щастие има разработени множество програми, правещи всички действия автоматично.

Най-лесната за използване програма е Rufus за нея може да научите повече тук: Как се прави bootable (буутваща) usb флаш памет

Настройка на компютъра за стартиране с помощта на USB флаш памет

1. Промяна на настройките за стартиране в BIOS. За да направите това е нужно, докато компютъра стартира, да натиснете Del, F2 или друг бутон на клавиатурата за достъп до него в зависимост от вашия модел. Обикновено е изведен като съобщение като “Press F2 for BIOS”.

2. Щом вече сте в BIOS, потърсете за меню, което Ви дава възможност за промяна на устройствата за стартиране.

3. След като сте променили реда на стартиране, остава да затворите от BIOS като запазите промените – Exit and save changes. Ако не изберете тази опция, направените промени няма да са валидни.

4. След инсталиране от флаш паметта е нужно да се зададе като първо зареждащо устройство вашия Хард диск или друго устройство, на което е инсталирана операционната система.