Как да станем по-организирани в Windows 10

how-to-stay-organised-in-windows-10В днешни дни повечето потребители използваме повече от едно устройство с много начини за заснемане на снимки, възпроизвеждане на музика и записване на видео. За това е много важно всичко да е добре подредено и организирано. В противен случай ще имаме огромна библиотека от данни и никакъв вариант за лесно намиране на желаната снимка, видео или песен. За щастие Windows 10 прави нещата лесни в това отношение. Основните папки са същите – Снимки, Музика и Видео – които са налични и в предишните версии на системата. В допълненние има и добавен универсалния OneDrive на Microsoft, които запазва информацията в свой диск в интернет, като в същото време свързва устройствата Ви. В този урок ще се занимаем именно с него и новите приложения, които са достъпни в Windows 10.

Настройка на OneDrive

При настройката на своя Microsoft акаунт ще имате възможност за достъп до услугата за допълнително пространство OneDrive. Получавате 5GB безплатно място, което нараства до 1TB в случай, че използвате и Office 365. След като се впишете в OneDrive трябва да инсталирате приложението на всичките си устройства и да ги настроите за автоматично качване на снимките и видеата Ви в него.

Приложение за снимки

Ще го намерите в старт менюто. Трябва да е една от сините плочици намиращи се вдясно. Ако по някаква причина не може да го откриете изберете всички програми и потърсете за Photos. Ако не сте добавяли снимки ще видите празен екран. В ляво се намират менютата Колекция и Албум. Изберете Албум и ще видите снимки от камерата и снимки на десктопа. В момента, в който добавите снимки или активирате OneDrive на своят телефон или таблет, приложението ще добави всички снимки. Ако желаете да добавите снимки от друг носител, например SD карта, го свържете с компютъра. Windows 10 ще изведе въпрос за мястото за поставяне на тези снимки. Изберете желаната папка и след това бутона Import.

Приложение за музика

Новото приложение в Windows 10 се нарича Groove Music, докато старият Windows Media Player вече не се поддържа. Както приложението за снимки, и това Ви позволява да организирате своите файлове си и се намира в старт менюто. При първото стартиране приложението автоматично ще претърси вашиякомпютър и ще добави всички файлове, намиращи се в папката Музика. Това приложение не е свързано по подразбиране с OneDrive. За да направите това изберете Настройки и променете мястото за търсене на музика с OneDrive.

Приложение за видео

В старт менюто ще намерите и поле наречено Филм и ТВ. Това приложение възпроизвежда ТВ предавания или филми, които сте закупили от онлайн магазина. Също като гореспоменатите, в него ще откриете и всички ваши видеа, намиращи се на компютъра Ви. Както Groove Music и тук трябва ръчно да зададете своя OneDrive за добавяне на видео файловете си. Това става чрез избирането на Настройки и променяне на мястото за търсене на видео към това в OneDrive.