Как да сложим парола на wireless мрежата на рутера ни

Wireless-pass Да имате безжичен интернет у дома е голямо преимущество, но ако имате силна парола. При обратното вие сте лесни за недобронамерени атаки и ползване на  връзката ви от външни лица. Настройването на парола е лесно и бързо. Това ще ви спести много проблеми във времето. Нашият урок ще покаже как  лесно да сложите парола на вашата безжична връзка.

 

1. Влезте в настройките на рутера. При идеални условия ще имате диск към рутера. В него има връзка към менюто за настройки. Ако това не е на  лице, то има интернет адрес.  За да отидете в настройките, ще трябва да използвате браузъра си. Най-популярните адреси са 192.168.1.1,  192.168.0.1, и 192.168.2.1.
Ще бъдете попитани за име и парола. В повечето случаи и двете са admin. Ако това не се получи пробвайте да напишете admin само в едното поле.  Ако и това не подейства, погледнете на дъното на рутера. Там може да пише какви са те. При провал, посетете сайта на производителя си.

2. Намерете настройките на безжичната мрежа. Всяка секция е означена с наименования. В случая трябва да търсите нещо от типа на Wireless  Settings или Security Settings. Ако изпитвате трудности, напишете марката и модела в интернет. Най-вероятно ще се появи страница, която да ви  упъти.

3. Изберете типа на криптиране. Повечето рутери разполагат с възможности за криптиране от тип WEP, WPA-PSK(Personal) или WPA2-PSK. Ако можете  да изберете WPA2, изберете го. Това е най-сигурният метод за момента.

4. Изберете AES алгоритъм. Ако има възможност за избор изберете AES като алгоритъм за работа на WPA2. Другата възможност е TKIP, който е  по-стар и по-малко сигурен.

5. Въведете желаните име на мрежата и парола. Паролата трябва да е дълга. Комбинирайте букви, цифри, символи в случаен ред. Колкото по-трудна  е, толкова повече време ще е нужно на даден човек да я разбие.

wireless-password

Това е примерна графика от рутер, Почти всеки рутер има различно разположение на тези полета. Тоест, вашата страница най-вероятно ще е различна, но се орентирайте по текста и полетата.

6. Запазете новите настройки и рестартирайте рутера си. Това става от бутоните Apply или Save на страницата за настройките на маршрутизатора.  След запазването най-вероятно рутера ви сам ще се рестартира. Ако това се случи всички свързани устройства ще бъдат изкарани от мрежата.
Ако това не се случи ще трябва да го направите ръчно. За да рестартирате рутера си трябва да го изключите от електрическата мрежа. Изчакайте  10-15 секунди. След това го включете обратно и го оставете да зареди. Всички лампички в които има работещ кабелен интернет трябва да започнат  да светят.
Добавете новите си данни за вход в останалите устройства, за да може и те да се свържат с интернета. За допълнителна сигурност може да сменяте  паролата на рутера си на всеки няколко месеца.