Kак да се справим с проблемната мрежа

fix-network-problemsСкоростите на връзка с интернет и скоростите, които могат да се достигнат при безжична връзка, се подобриха значително през последните години. Трансферът на данни между устройствата свързани по някакъв начин, е по-надежден от всякога. Въпреки това Wi-Fi връзката не е съвсем безпроблемна. Опитайте да използвате някоя мрежа на препълнено кафене и ще забележите проблем. В този урок ще Ви покажем как да поправите проблемите в домашната си мрежа с помощта на няколко съвета.

Бавна връзка

Въпреки високоскоростните мрежи, достигнали вече в почти всеки дом на планетата, всяка домашна мрежа може да се забави. Ако и вашата връзка все още работи, но не със скоростта, с която трябва, обикновено за това има логично обяснение и проблемът може да бъде преодолян.
1. Най-често срещания проблем е намаляването на скоростта по Wi-Fi, заради твърде голямо разстояние от рутера. Колкото сте по-далеч от него, толкова повече връзката Ви става по-нестабилна. За справяне с този проблем най-лесно е да се скъси това разстояние или да разположите рутера по-високо и на централно място в дома си.

2. Друг проблем е недостига на трафик. Ако всеки в къщата използва своя компютър, телефон или таблет за приложения, изискващи голям трансфер на данни, нормалната скорост на данните ще бъде далеч от нормалната. За да намалите натоварването от страна на трансфер на данни намалете броя на едновременно работещите с интернет устройства. Или свържете някои от наличните компютри например посредством кабел.

3. Зачестяващо оплакване е препълването на каналите за безжичен пренос на данни. Процесът се нарича интерференция и е голям проблем в пренаселени зони. Когато повечето потребители настройват своя рутер, те не променят канала му на работа. За щастие новите модели Wi-Fi рутери имат опция за избор на най-ненатоварения канал за работа.

Липса на връзка

1. Най-често става дума за периодично спиране на връзката поради проблем в рутера. Отстранява се чрез нормално изключване на устройството от токовата мрежа за 30 секунди и включването му отново.

2. По-тежката повреда е хардуерен проблем в рутера породен от токов удар например. За съжаление трябва да се замени с нов, тъй като е нецелесъобразно да се търси поправка.