Firefox увеличава сигурността

firefox-boosts-securityВ дните на постоянно нарастващите се нужди на потребителите отправени към своя избран начин да сърфират в интернет всеки браузър се стреми да достави нещо, с което да изпъкне пред останалите. Браузърът на Mozilla – Firefox – е на път да направи решителна стъпка, за да бъде конкурентноспособен със своите съперници, като например Chrome.

Тази стъпка се отнася до заимстване на някои добавки, насочени към сигурността, понастоящем присъщи на Tor браузъра, който е базиран на същата кодова основа като Firefox. Работата на Tor се изразява в пренасянето на комуникации през много на брой защитени канали в интернет. Това означава, че потребителите не могат да бъдат проследени, с което неимоверно се засилва сигурността. Според Ghacks, Mozilla ще добавят някои от тези похвати към Firefox, като няколко основни добавки ще бъдат видяни във версия 50 на браузъра, който все още е в бета етап.

Предполагаемо тези добавки ще бъдат включени и в завършената версия 50, както и добавяне на допълнителни подобни мерки за сигурността в бъдещи версии. В резултат браузърът ще бъде подсигурен към защита на личните данни на потребителите на много високо ниво. От Ghacks също споменават, че добавките няма да бъдат активирани по подразбиране във Firefox, тъй като според проучване, направено от компанията, допълненията от Tor не са подходящи за обикновените потребители на браузъра на Mozilla. Вместо това всеки, който желае повече сигурност, ще може да ги активира ръчно.

Заедно с промените, касаещи сигурността, Firefox ще бъде и по-добре работещ, благодарение на още една нова добавка наречена Electrolysis. Тя разделя интерфейса на браузъра и съдържанието на отворената страница в отделни процеси, което означава, че ако дадената страница постоянно спира да работи, самият браузър ще остане напълно функциониращ.