Как да поставим детска защита в Windows 10

Windows-10-parental-controlИнтернет не е безопасно място за всеки, който не знае как да се предпазва. За родителите това е особено наболяла тема, тъй като всеки цени сигурността на своето дете, докато извършва някаква дейност, включваща интернет. И поради наличието на този начин на връзка навсякъде задачата за опазването става неимоверно трудна. Поради тази причина в новата операционна система на Microsoft – Windows 10 – са добавени настройки за увеличаване на контрола над дейностите, които извършва детето.

Добавяне на членове на семейството

За да сработи правилно, всеки член на семейството трябва да има активен Microsoft акаунт и да бъде добавен към системата.

Добавяне на родителски акаунт:
1.За целта изберете Старт менюто и след това Настройки (Settings). Групата от настройки, което трябва да активирате е Акаунти (Accounts) и там изберете Семейство и други потребители (Family & other users). Изберете Ваше семейство (Your family) и добавете член на семейството (Add a family member).
2. Изберете опцията Добавяне на родител (Add an adult). В новия екран попълнете данните, които се изискват – e-mail, парола, първо име и т.н.
3. На посочения e-mail ще бъде изпратено потвърдително писмо. Трябва да бъде приета поканата и посоченият човек ще може да използва Windows 10 със зададените опции за родител.

Добавяне на детски акаунт:
1. Изпълнете посочените стъпки, но вместо родител добавете дете с данните, които ще използва то.
2. Ако детето няма акаунт, трябва родителят да даде съгласие за създаването на такъв като въведе паролата си. За допълнителна защита ще бъдете попитани за разрешение този акаунт да бъде използван онлайн. В случай че изберете това да не е така, детето няма да може да го използва без ваше разрешение.

Мерки за защита

1. Следене на активността. В акаунта на детето поставете маркера на положение активиран в полето Следене на активността (Activity reporting). С това ще виждате какво прави детето Ви, кои сайтове посещава, какви приложения използва и т.н., както и колко време прекарват пред монитора.

2. Сърфиране в мрежата. Тази стъпка цели да ограничи достъпа на детето до неподходящи сайтове. Това се намира в допълнителните опции (като натиснете More) в профила на детето. Изберете Сърфиране (Web browsing) и активирайте блокирането на неподходящи сайтове (Block inappropriate websites) посредством слайдера.

3. Приложения, игри и медия. Отново в допълнителното меню активирайте блокирането на неподходящи приложения и игри чрез избиране на Приложения, игри и медия (Apps, games & media) и слайдера Блокиране на неподходящи приложения и игри (Block inappropriate apps and games).

4. Време, прекарано пред компютъра. Изберете Време пред екрана (Screen time), намиращ се до акаунта на детето и активирайте лимитите за ползване на устройството (Set limits for when my child can use devices). Тук вече трябва да посочите часове за ползване или забрана за определени цели дни. Всичко е във вашите ръце.

5. Покупки. За щастие детските акаунти не могат да бъдат свързани с дебитни или кредитни карти. Затова ако то иска да закупи дадено приложение ще трябва вие да одобрите.