Как да се справим с проблемен звук при Windows 10

fix-audio-windows-10-1Заедно с всички добри отзиви от новата операционна система на Microsoft – Windows 10 – има много потребители, които са съобщили за проблеми при възпроизвеждането на звук от своите компютри и лаптопи, оставяйки ги без възможност за слушане на диалози във филмите или без никакъв звук като цяло. За щастие има начин за справяне с този проблем. В този урок ще Ви покажем как да го отстраните и стъпките, които трябва да предприемете за евентуално оставащи проблеми със звука.

Стъпки за локализиране на проблемаa

1. Проверете за проблемни драйвери. Най-често срещаните проблеми със звука са заради остарели драйвери на аудио картата. Отворете Старт менюто и в полето за писане изпълнете Device Manager. Изберете програмата от листа, който ще се появи, и в новия екран изберете Звук, видео и игрови контролери. Ако имате звуков чип в компютъра си ще го видите в листа.
2. Обновете драйвера. Докато сте в този екран изберете един от профилите, за да го отворите. Изберете раздела Driver и потърсете за опцията за обновяване. Ако не бъде намерено нищо, потърсете в страницата на производителя за подходящ драйвер.
3. Драйвер на Windows 10. Ако по някаква причина обновяването не е успешно, може да опитате с драйвера, заложен в Windows 10. Стъпките са същите – отворете Device Manager и изберете обновяване на драйвера. Този път изберете втората опция – Потърси в моя компютър за драйвер и в новия екран изберете възможността за избиране на възможни драйвери (Let me pick from a list of device drivers on my computer). От списъка изберете High Definition Audio Device и рестартирайте компютъра.
4. Проблем с браузъра. Ако няма звук при използването на Microsoft Edge, вероятно има проблем с Adobe Flash Player. В опциите на браузъра се уверете, че слайдъра пред Adobe Flash е в изключено положение.
5. Проверете кабелите. Проверете за разхлабени кабели или за такива, поставени на грешното място. Проверете нивата на звука, защото повечето приложения за различните карти имат и свой софтуер за контрол на нивата.
6. Задайте устройство по подразбиране. Ако включвате звуково устройство посредством USB или HDMI, трябва да зададете това устройство по подразбиране. Отворете Старт менюто и в полето за търсене изпълнете Sound и изберете опцията в списъка на Настройки. Изберете Playback раздела и в списъка с устройства изберете желаното. Остава само да изберете да бъде зададено чрез бутона в долната част на екрана.