Как да се предпазим при пътуване

keep-safe-when-travelПо време на път има много техника, която е нужно да вземем със себе си – смартфон, лаптоп, GPS устройство или четец на книги. Всички те са добра цел за злите очи. В този урок ще Ви дадем няколко съвета за подсигуряване на защитата на вашите устройства, докато пътувате с тях.

Защитавайте се при ползването на публични мрежи

Всеки е попадал в ситуация, в която е необходима връзка с интернет и наблизо има кафене или парк с отворена безжична мрежа. Тези места са като рай, но заедно с положителните страни, те могат да бъдат и опасни. Използването на VPN в тези мрежи ще Ви осигори защита и безпроблемно сърфиране, дори при свързване с неподходяща мрежа. Доста често големите корпорации изискват от своите служители, докато пътуват, да използват VPN.

Заключете всичко

Много потребители настройват своите устройства за автоматично вписване в акаунтите си, без да се изисква парола. Това е нещо, което трябва да се промени, докато сте на път. Използвайте силна парола за лаптопа си, която се изисква при стартиране. Уверете се, че лаптопът ще поиска тази парола дори при отварянето му. Същото се отнася и за телефоните и таблетите. Поставете PIN, заключване с помощта на някаква фигура или друг вид защита, която трябва да бъде въведена за работа с устройството.

Следете техниката си

Поставете система за следене, дистанционно заключване и дистанционно изтриване на данни, преди да стане късно. На повечето телефони и таблети това е лесно, тъй като в тях е добавена функцията за следене на устройствата използващи Android, както и на продуктите на Apple, имащи добавката за намирането им в iCloud. При компютрите и лаптопите в частност е по-трудно. При тях е добре да се инсталира проследяващ софтуер – например Prey anty theft.

Защитете данните си

Криптирането на данните подсигурява сигурността на файловете Ви. Никой освен вас няма да може да ги използва. Всички операционни системи имат вградени системи за криптировка, които са лесни за активиране или активирани по подразбиране. Ако не е така, то може да използвате и допълнителен софтуер.

Подсигурете копия на данните си

Правилно направения back-up е от съществена важност, въпреки че е недооценен. Той може да Ви помогне да възстановите важните си данни в случай на кражба или повреда по устройството Ви. За най-висока сигурност използвайте няколко носителя за копия на данните си. Добър съвет е да не правите back-up на външен носител, който да носите заедно с лаптопа си. В случай на загуба на чантата на лаптопа, губите и записаните данни.

Дръжте под око вещите си

Не оставяйте устройствата си без надзор при посещение в кафене или ресторант. Носете ги в удобни чанти или други пособия за лесно придвижване, тъй като така са по-малка мишена.