Как да разберем своя IP адрес

find-your-ip-addressIP адресът е начинът за идентификация на устройствата в мрежата. Компютри, мрежови принтери, смартфони, таблети и всички останали устройства свързани в една мрежа имат адрес от вида 192.168.хх.хх. Първите две цифри трябва да са еднакви за домашни мрежи, докато третата може да е различна в зависимост от рутера, който се използва. Някои използват 1, други 2 или 0. Последната цифра в адреса е уникален номер на свързаното устройство, вариращо от 0 до 255. Обикновено вашият компютър ще има IP адрес ако е свързан с рутер или друго устройство за разпространение на интернет връзка. В случай, че не е свързан, няма да има устройство, което да зададе този адрес. В този урок ще Ви покажем как да разберете своя IP адрес.

Как да разберем своя IP адрес в Windows

1. В полето за търсене запишете cmd.exe. Това поле се намира на различни места в зависимост от версията на системата Ви – при Windows 7 и 10 се намира в старт менюто, докато при Windows 8 и 8,1 се намира в стартовия екран.

2. След активиране на командата ще бъде отворен прозорец, в който може да активирате команди. Напишете ipconfig и потвърдете с клавиш Enter.

3. Това, което ще видите след изпълнение на командата, е информация за вашите мрежови адаптери. На реда започващ с IPv4 address се намира IP адресът на компютъра, а на реда Default Gateway ще видите адреса на рутера си.

4. В случай, че искате да видите още по-подробна информация за мрежовите си адаптери, изпълнете ipconfig/all. Чрез нея може да видите още физическия адрес на устройството си, наричан още MAC адрес, вида на чипа използван във вашата карта и много друга информация.

Как да разберем своя IP адрес при iPhone и Android

1. При iPhone с помощта на приложението за настройки изберете Wi-Fi. Разбира се и тук трябва да сте свързани с рутер, за да разберете своя адрес. В екрана изберете иконата със символ “i”. В отворения прозорец се намира информацията за вашия IP адрес и този на рутера Ви.

2. При Android стъпките са сходни: в менюто изберете настройки и след това Wi-Fi. Изберете мрежата, към която сте свързани и ще получите желаната информация.