Как да разберем времето на използване на SSD

how-to-find-ssd-lifespanВ интернет има много материали относно SSD дисковете и как да се удължи времето на използването им. Поради тази причина доста потребители имат желание да разберат колко време ще могат да използват своите дискове. Според дефиницията за SSD диск всеки може да извърши определен брой цикли на запис и изтриване на данни от него. Това са лошите новини, добрите са, че нужният обем данни, които трябва да бъдат записани и изтрити, е огромен. Повечето предлагат възможности до около 1РВ (петабайт). За запис на толкова данни е необходимо изключително много време. В случай, че записвате по 100GB данни на ден, за да износите своето SSD ще са Ви нужни над 27 години за запис на 1РВ. Ако все пак Ви интересува колко данни сте записали на своето SSD много лесно може да проверите това в Windows и MacOS.

Проверка в MacOS

За да направим всичко възможно най-лесно ще използваме терминал.
1. Отворете терминал и изпълнете командата “diskutil list”.

2. Намерете своя диск в списъка, който включва дяловете и виртуалните дискове. Обикновено ще е нещо от вида на diskX, където Х е номер на диска.

3. След като намерите желаното SSD изпълнете iostat -Id diskХ като замените Х с номера на своя диск.
Ще бъдат изобразени три стойности – KB/t – килобайта за трансфер, xfrs – количество трансфери и МВ – количество трансферирани мегабайти. Стойността, която се изобразява в последната графа (МВ), е пълният брой мегабайти, които сте записали на своя диск, откакто е поставен в системата Ви.

Проверка в Windows

При Windows няма вграден инструмент за проверка на количеството данни, които са записани на диска. Затова нашето предложение е CrystalDiskInfo – удобна и безплатна програма, която се справя със задачата.
1. Изтеглете и инсталирайте програмата.

2. Стартирайте и в списъка с данни проверете за Health Status, ако изписва Good (Добре) всичко е наред с диска Ви.

3. Проверете стойността за Total Host Writes – това е стойността на записаните данни през времето на използване.
Разбира се има възможности за използване на други програми и инструменти със сходно действие, но ние предпочитаме този, защото предлага много лесна и безпроблемна работа.

Още по темата: Материали относно SSD дисковете