Как да разберем колко битов Windows да сложим на компютъра си

Първо ще започнем с това какво е различното между 32 бита и 64 бита. Битовете са характеристика на централния процесор. 32-битовите процесори могат да се справят с не повече от 3,5 гигабайта RAM. 64-битовите версии нямат това ограничение и при по-мощен компютър управляват ресурсите в пъти по-добре.

Как да разберете дали компютърът ви е с 32/64 бита Windows

Означението на битовете е както следва: x64 за 64 битов Windows и x86 за 32 битов Windows.
За Windows Vista и Windows 7 трябва да отворите Start менюто и да натиснете с десен бутон на Computer/Компютър, може да направите това и от работния плот ако имате изскарана иконата там. След това натиснете на Свойства/Properties. Под раздел System ще намерите желаната информация.

windows-operating-system-bits1

За Windows XP отново трябва да натиснете с десен бутон на My Computer. Натиснете на свойства и потърсете надписа x64 Edition. Ако той е на лице в раздел System, то вие сте с 64-битов Windows, Ако не, то вие сте с 32-битов Windows.

Коя версия на операционната система е по-подходяща за нас

За да инсталирате 64-битова операционна система, трябва да имате процесор, който да го позволява. Това може да разберете от неговото упътване или в някой магазин за компютри. Уеб сайтът на производителя също може да помогне. По-долу ще приложим и метод за проверка чрез Windows 7/Windows Vista. Ако тази възможност е на лице, то най-добре да сложите 64 бита. Както казахме, това води до по-голяма производителност при 4+ гигабайта RAM и ще ви позволи да работите по-бързо с компютъра си. Ако процесора ви не е подходящ, то нямате избор освен да инсталирате 32-битова операционна система.

Ако сте с 32-битова система и искате да премина към 64-битова система

Проверете дали сегашния ви процесор поддържа и може да се инсталира 64-битова операционна система. Ако не става, то ще трябва да си смените процесора. За да направите проверка трябва:
Отворете контролния панел и в търсачката напишете Performance Information and Tools/Информация за производителността и инструменти. След това в резултатите намерете гореспоменатото. Трябва да натиснете на View and print detailed. След това в секция System ще видите с каква операционна система сте в момента. Търсете надпис 64-bit capable. Ако компютъра ви поддържа 64 бита ще го видите. Ако го няма, то или вече сте с 64-битов Windows или компютъра ви не го поддържа.

Софтуер при различните версии операционни системи

Голяма част от програмите, които са направени за работа под 32 бита, ще вървят под 64-битов Windows. Единственото по-голямо изключение са антивирусните програми.
Ако програмата е специално направена за 64-битов компютър, то тя няма да работи на 32-бита. В повечето случаи разработчиците предлагат и версия за 32 бита. Рядко изключение са някои компютърни игри, които изискват само 64 бита.

Щом разполагате с 64-битова операционна система, то ще са ви нужни и драйвери за хардуера ви

Трябва да сложите 64-битови драйвери на устройството си. Драйверите, които са написани за 32-битови операционните системи, НЕ работят на 64-бита. Най-лесния начин да се сдобиете с правилните драйвери е като посетите сайта на производителя.