Как да подобрим интернет връзката ни в Windows 10

how-to-speed-up-internet-connectionЕдин от големите плюсове на Windows 10 е способността му да прави всичко нужно за стабилна система по подразбиране – периодично сканиране за вируси, както и намиране на най-новите ъпдейти и драйвери за наличния Ви хардуер. Това означава, че ще имате най-стабилната, сигурна и обновена система. Но ако вашата връзка с интернет не е най-бързата, претърсването на интернет може да окаже въздействие върху сърфирането Ви в мрежата. За щастие има начин за намаляване на натоварването върху вашата интернет връзка.

Използване на тестер за скоростта

1. Преди да предприемете каквото и да е, трябва да проверите своята скорост. Това може да се направи чрез многобройните тестове намиращи се в интернет. В този урок ще използваме приложение от магазина на Microsoft – Network Speed Test, което е безплатно и удобно.

2. След като сте изтеглили приложението го стартирайте. Изберете бутона Start и тестът ще започне. То ще тества скоростите на download и upload, както и времето за реакция на тези дейности. В полето за измерената скорост се изписват и дейностите, които може да правите с тази връзка – стриймване на клипове, видео разговори и много други.

Какво да направим за по-добра връзка?

1. В случай, че резултатите от тестера не са удовлетворяващи може да опитате с кабелна връзка или преместване на лаптопа по-близо до рутера.

2. Затворете ненужните програми, които може да използват трафик. Стартирайте Task Manager (Мениджър на задачите), където ще видите всички активни програми и приложения. В колонката Network (Мрежа) може да видите кое приложение използва най-много интернет трафик.

3. Спрете ъпдейтие. По подразбиране не е желателно да се спират, но в случай, че изтеглянето им затруднява работата Ви в интернет е добре да бъдат спрени. В полето за търсене напишете Services и изберете най-горния резултат. В новия прозорец ще намерите всички инсталирани услуги на вашето устройство. Потърсете за Windows Update и чрез кликване два пъти върху нея променете начина на стартиране (Startup type) от Автоматичен (Automatic) на Изключен (Disabled) и натиснете бутона Stop. По всяко време може да използвате този начин за активирането на услугата за обновяване.