Как да настроим Cortana в Windows 10

how-to-personalize-cortanaВиртуалният личен асистент Cortana на Microsoft беше представен за пръв път при телефоните, които работят с Windows Phone системата. След това беше добавен и към Windows 10. Взела името си от небезизвестната поредица игри Halo, Cortana е много повече от инструмент за търсене. Тя може да управлява календара Ви, да следи за доставки и много други. Cortana има сходни качества с асистентите на Apple (Siri) и на Google (Google Now) и чрез промяна на настройките да отговаря на вашите интереси и занимания. В този урок ще Ви покажем именно как да направите вашия асистент да отговаря на изискванията Ви.

Достъп до Cortana

Това се осъществява чрез избиране на полето за търсене, намиращо се до старт бутона. Ако не бъде показано встъпително писмо за Cortana изберете иконката във форма на кръг отляво над старт бутона. Изберете Next и Use Cortana, за да използвате асистента. Вече може да контролирате Cortana чрез изписване в полето за търсене или чрез избиране на иконата с микрофон.

Къде се намирате

Cortana автоматично ще уточни вашето местоположение и ще го посочи на карта заедно с прогноза за времето. Ако не се намирате в дома си може да впишете своя адрес и вашият асистент ще представи информация за пътната обстановка. Ще се синхронизира с вашите Google или Outlook календари за предстоящи събития.

Попълване на данни

Както всеки уважаващ себе си асистент, Cortana има своя тетрадка с информация за своя шеф, който сте вие. За да попълните своите данни изберете третата икона отгоре и изберете About me.

Любими места

Добра идея е да добавите любимите си места към тази тетрадка. Те може да включват вашия офис, адресите на приятели, любими магазини и много други. Веднъж запаметено, може да го изберете за достъп до повече информация за мястото, цени на услугите, предлаган маршрут от текущото местоположение и т.н.

Свързване на акаунти

Може да направите Cortana полезна чрез добавяне на други акаунти. Например може да свържете своя LinkedIn, за да получавате напомняния за предстоящи срещи или Xbox Live акаунта, за да разберете кои приятели играят игрите, на които сте фенове, както и информация за останалите игри от колекциите им.

Нужно е да отбележим, че всичко, което извършва Cortana, се осъществява с помощта на инструментите на Microsoft. Ако желаете да използвате приложения на други производители за съжаление трябва да използвате техните асистенти.