Как да боравим с команди в Windows 10

how-to-use-command-prompt-win10Windows Command Prompt или команден прозорец е много мощен и въпреки това често подценяван инструмент. Историята му започва от ранните времена на DOS и командите за действие и продължава да съществува дори в последните версии на Windows. С времето беше оставен на заден план, докато бяха показвани графичните новости на новата система, но Command Prompt никога не е игнориран и продължава да играе ключова роля, особено при отстраняване на проблеми. Големите заглавия касаещи Windows 10 са свързани с интерфейса и многото нови добавки, но освен тях операционната система предлага и някои подобрения към конзолния прозорец, правейки го по-лесен за използване. В този урок ще наблегнем на някои от новите му възможности.

Нови възможности
1. За разлика от предишни версии на Windows, в Windows 10 имате възможността за по-лесно променяне на размера на прозореца на командния прозорец. Това става само с приплъзване на краищата, без промяна на начина на показване на съдържанието.

2. Word wrap или извиване на думи означава, че текстът, който пишете, не се губи извън екрана, принуждавайки Ви да търсите надясно, докато не намерите края на думата, която четете.

3. Новите клавишни комбинации Ви позволяват да работите дори още по-бързо в прозореца.

Промяна в изгледа на прозореца
Подсигурете си време за персонализиране на изгледа на своя Command Prompt прозорец.
Изберете с десен клавиш на мишката иконата на Command Prompt в менюто и изберете Настройки (Properties). Ще видите опции в четири раздела – Шрифт (Font) за контрол на типа, големината и стила, докато Цветове (Colors) отговаря за цвета на фона и на текста, както и за прозрачността на прозореца. В раздела Оформление (Layout) се намират опции за големината на прозореца, колко редове може да прескачате при преглеждане на даден текст. Главният раздел Опции (Options), който Ви позволява да преправите командния буфер – основно това е историята на командите. Може да промените големината на курсора, както и да включите или изключите някои от новите възможности на Command Prompt.