Как да направим Windows 10 по-бърз

speed-up-windows-10-1

Понякога при използването на дадено устройство за дълъг период от време настъпва мигът, с който всеки се е сблъсквал – забавя се действието на обикновени програми или действията на устройството се извършват много по-трудно и бавно. За щастие при устройствата, които използват Windows 10, има няколко добри практики за предотвратяването на проблема. В този урок ще Ви покажем основните действия за запазването на стабилна и бърза операционна система.

Проверете кои програми забавят компютъра

Понякога програмите могат да се повлияят от ъпдейт, грешка при разработката или лошо написан код. Това може да доведе до изискване на много повече ресурси от системата за извършване на работата си и с това да доведе до бавна система. За да видите кои програми използват най-много ресурс отворете старт менюто и в полето за писане напишете Task Manager. В новия екран изберете More Details и ще видите кои процеси натоварват Windows 10.

Проверете за вируси и други вредители

Преди да започнете търсенето на разнообразни трикове за повишаването на производителността на Windows 10 добре е да проверите за наличието на вируси. Всеки софтуер за защита има възможност за сканиране. Препоръчително е да използвате пълното сканиране, тъй като проверява всички файлове.

Освободете място в диска си

Операционните системи като Windows 10 настояват за оставяне на малко пространство за действие. За това ако свободното място е малко, може да доведе до сериозен спад в бързината на действие. Добре е да има поне 10% от целия капацитет на диска свободен – ако имате 128GB диск ще е добре да имате 12.8GB свободни. Ако е пълен проверете за неща, от които нямате нужда и ги изтрийте.

Намалете визуалните ефекти

Безспорно Windows 10 е система с добра визия. Но въпреки че тя допринася за несравнимия стил на визията, често пъти може да заема повече ресурси и да причини главоболия на потребителя. За радост лесно могат да бъдат спрени нацяло или частично. В старт менюто напишете advanced system settings и изберете най-горния резултат. В новия прозорец изберете секцията обозначена като Performance и натиснете бутона Settings. С това ще видите нов екран, в който може да спрете ефектите, които смятате за ненужни, или да спрете всички ефекти.