Как да направим спасяваща USB флаш памет

how-to-make-usb-emergency-toolkitВируси, случайно изтриване или ненадеждни данни могат да доведат загуба на важни файлове. Най-добрата застраховка е правенето на редовен back-up, но при положение, че имате проблем с направата на следващия или трябва да помогнете на приятел в беда, най-удобния вариант за помощ е направата на спасяваща флаш памет с портативни приложения. Именно това Ви дава възможността да поправите щетите и да възстановите нормалния режим на работа на компютъра. Когато инсталирате програма промените в системата не се изразяват само в добавяне на файловете нужни за работа, но и в промяна на останалата система – например промяна в Windows registry. Портативните приложения не правят това, което значи, че могат да бъдат записани на USB памет и активирани само чрез избиране на собствения им .exe файл. В този урок ще Ви покажем някои от най-удобните приложения за помощ в случай на беда.

Пригответе своята USB флаш памет

Първо Ви трябва USB памет – като минимум е добре да е с големина 2GB. Включете я в компютъра, отворете Windows Explorer и с десен клик на мишката върху нея изберете Преименуване и задайте име Спешен случай например. В случай че тази памет е използвана преди и има записани ненужни файлове може да я форматирате посредством опцията Формат.

Подготовка за инциденти

Често срещан проблем е случайното изтриване на файл от хард диска, SD карта или друг носител. Пример за подходяща програма е Piriform Recuva, но при инсталирането може нужните данни, които са изтрити, да бъдат презаписани. Затова много добра идея е да се ползва портативната версия на програмата, която е налична на сайта на програмата. След като я изтеглите разархивирайте съдържанието на архива във вашата флаш памет. За да използвате програмата просто активирайте Recuva.exe и последвайте инструкциите.

Борба срещу вируси

В много случаи повредата се дължи на вируси. В такъв случай е добре да добавите към вашата спасителна USB памет бърза антивирусна програма, която да има и портативен вариант. Всички мат сходно действие – активирайте програмата и стартирайте сканиране.

Почистване от ненужни файлове

Ако компютърът работи бавно или показва съобщения за повредени файлове, то програма като CCleaner portable може да бъде много голяма помощ. Изтеглете я от официалния сайт и разархивирайте съдържанието на архива. Копирайте го във вашата флаш памет и активирайте CCleaner.exe, за да използвате програмата. С нейна помощ може да освободите допълнително място и подобрите работата на своя компютър. В прозореца на програмата активирайте Анализиране и програмата ще претърси вашият хард диск за ненужни или повредени файлове, които след това трябва да изтриете чрез избиране на бутона Активирай CCleaner. С нейна помощ може да отстраните и проблеми в Windows registry. Нужно е само да изберете в ляво на екрана Registry и да активирате сканирането.

Други приложения

Към вашата флаш памет може да добавите и приложения от първа необходимост, в случай на нов компютър. Може да добавите портативна версия на уеб браузър, архиватор, програма за боравене с различните видове документи и т.н. В днешно време почти всяка програма има и версия подходяща за флаш памет. Добър съвет е да се направи проверка при изтегляне на такава версия за възможностите, които предлага.

Нужно е да отбележим, че програмите, които сме предложили са примерни и работят само под Windows. За другите операционни системи е нужен различен набор от приложения.