Как да намерим и инсталираме драйвери в Windows 10

Windows-10-drivers-1След като ъпгрейда към новата операционна система на Microsoft е безплатен, много потребители ще се възползват и ще я направят основна за устройствата си. Както всяка инсталирана система, така и Windows 10, се нуждае от софтуерна “помощ” за правилно управление на наличния хардуер. За тази цел са създадени драйверите и в този урок ще Ви покажем как да намерите и инсталирате правилните драйвери за вашия компютър, автоматично след ъпгрейд и ръчно.

Автоматично инсталиране на драйвери след ъпгрейд

Първо е нужно да уточним, че новата Windows 10 е съвместима с предишните версии на системата. Това не е нова платформа изискваща нови драйвери. От Microsoft вече потвърдиха, че драйверите за хардуера, работещипод Windows 7 ще работят и на новата версия на системата. За това, ако вашият хардуер работи правилно под Windows 7 ще работи и при Windows 10. На теория процеса по надграждане трябва да се погрижи за всичко вместо вас.

След като е инсталиран, Windows 10 ще изтегли автоматично нужните ъпдейти и драйвери през Windows Update. Това обикновено отнема няколко минути, но това зависи най-вече от връзката Ви с интернет. След като завърши изтеглянето, Windows ще избере правините драйвери за вашата система и ще ги инсталира автоматично. В изтеглените пакети има драйвери за дънна платка, чипсет, драйвери за видео картата Ви, звукови карти, тъчпадове, Wi-Fi и всички останали нужни за безпроблемното функциониране на системата. Профилите за захранването или нещо специфично вашият лаптоп или таблет например може да не са достъпни веднага, а това е доста добра причина за проверка в web страницата на производителя на вашето устройство.

Ръчно изтегляне на драйвери

Възможно е някой драйвер да лисва, за това е нужно да се изтегли ръчно.
1. За да разберете на кое устройство липсва драйвера трябва да изберете Device Manager (Диспечер на устройства). Това става чрез избиране с десен клик върху Старт менюто.
2. В списъка ще намерите Device Manager.
3. След като изберете, в новия екран ще видите всичкия хардуер, който е на разположение. Ако има жълт въпросителен/удивителен знак, това е устройството, чийто драйвер липсва.
4. Обикновено до знака пише името на устройството. С негова помощ може да откриете правилния драйвер в web страницата на производителя.

Повечето големи производители вече имат секция с драйвери специално за Windows 10. Разбра се трябва да споменем, че е задължително да се изтеглят драйвери за правилната архитектура на вашето устройство – 32bit и 64bit, тъй като има огромна разлика.