Използване на виртуални десктопи в Windows 10

Windows-10-virtual-desktop-2Виртуалните десктопи са познати на потребителите на Linux и Mac от доста време, сега достъпът до тях и в новата операционна система на Microsoft е улеснен като е премахната нуждата за инсталиране на допълнителен софтуер. В този урок ще Ви помогнем да разберете какво точно са тези десктопи и как да боравите с тях.

Какво е виртуален десктоп

Ако имате само един монитор, който е свързан към компютъра, или използвате само монитора на лаптоп, може да използвате само него за всичките си програми. Това е предостатъчно ако се налага да превключвате от браузърът си и друга програма като Microsoft Office например. Но ако се налага да използвате повече отворени приложения, нещата може да се окажат по-трудни от обикновено. За това са създадени виртуалните десктопи, които представляват допълнителни виртуални монитори. Може да създавате различни полета за работа (екрани), където да подреждате определени програми и приложения – например ако искате да имате един за приложения свързани с работа и друг, който да е свързан със забавления.

Създаване на виртуален десктоп

1. В Windows 10, до полето за търсене директно от десктопа, вече има нова икона – правоъгълник с два по-малки от двете му страни. Това се нарича Task View и е нужно да го активирате.
2. След избирането ще видите в умалени размери всички работещи в момента програми, както и голям знак “+” в долния десен ъгъл на екрана.
3. За да създадете нов десктоп е нужно само да изберете големия знак “+”.
Нужно е да уточним, че след създаване на нов десктоп, в него няма никакви работещи приложения или програми, но се държи точно като обикновен работен плот. След създаване на нов десктоп при избиране на Task View бутона, ще видите на кой десктоп какви програми са активни и ще можете да изберете този, от който имате нужда.