Как да изберем захранване за компютъра си

choose-right-psuЗахранването доста често е пренебрегвана част на компютъра. Много потребители избират захранване въз основа само на мощността, която предоставя то. Други се примиряват с това, което е в комплект с кутията или поставено от друг потребител. Но вземайки в предвид важността на този компонент за стабилността на системата, захранванията трябва да бъдат избирани правилно. В този урок ще Ви помогнем да поставите солидна основа за своето творение с правилен избор и монтаж на захранване.

Как да изберем захранване

Няма универсално правило, което да е приложимо при всеки модел захранване. Въпреки това има няколко фактора относно качеството на избрания модел.

1. Винаги купувайте захранване от производител с опит в изграждането на захранване и намерете допълнителна информация за точния модел. Марки като Corsair, Seasonic, Antec или Cooler Master са някои от по-известните марки, които предлагат и поддръжка на високо ниво, придружена с много изчерпателна информация за всеки модел.

2. Висококачествените модели винаги използват по-добри вътрешни компоненти, използващи големи охладителни пластини, спомагащи за по-доброто им охлаждане. Друга отличителна черта е използването на голям вентилатор, който придвижва повече въздух, използвайки по-ниски обороти и по-малко шум.

3. Проверете дали захранването има всички необходими конектори за вашата система. Терминът 20+4 пина съответства на конектор, който може да служи като 20 пинов или 24 пинов, същото се отнася и за 6+2 пиновите конектори.

4. Съобразете и стандарта на своята кутия. Захранването трябва да може да се монтира вътре, повечето стандартни кутии използват ATX стандарт, но ако вашата кутия е по-малка се посъветвайте със спецификациите на кутията относно захранването.

5. Проверете начина на свързване на кабелите. Има два вида – с кабели, които са свързани директно към захранването, и модулни, които имат само отворите за свързване. Разлика в работата няма, а само в естетически вид.

6. Проверете характеристиките на избраното захранване, тъй като те ще повлияят пряко върху работата на вашата машина.

Характеристики на захранванията

1. Мощност. Това е мярката за всички захранвания. Захранванията за компютри варират от 200W (вата) до 1800W. Тук важниата стойност е тази за продължителна и постоянна мощност, а не най-високата такава. Повечето захранвания могат да работят на най-високата си мощност за малки периоди от време.

2. Ефективност. Това е важна характеристика, тъй като по-високата оценка на ефективност означава по-добри компоненти, по-малко загуби и по-ниска работна температура. Захранване с оценка от 80% доставя точно толкова от своята мощност. Оценките са няколко – бронзова, сребърна, златна и платитена, за която съответства стикера поставен върху захранването.

3. Мощност за всяка “релса”. В допълнение производителите посочват броя на 12V “релси” и мощността по тях. Тези “релси” за важната характеристика, с която всеки трябва да се съобрази. Например всяка видео карта има определена минимална работна мощност, която е посочена в характеристиките.

Ако не се съобразят правилно, много вероятно е системата да е нестабилна. Добър съвет е да изберете захранване с повече мощност, отколкото ще използвате реално. Така осигурявате повече живот и безпроблемна работа, дори при последващ ъпгрейд.

Монтаж на захранване

В зависимост от кутията, в която се намира компютъра, позицията може да е над дънната платка или под нея. И в двата случая захващането става с помощта на няколко винта, предоставени в комплекта, на задната страна на кутията. При монтажа отдолу има възможност за поставяне на захранването по два начина – с вентилатора нагоре или надолу. В първия случай то ще спомага за изтласкването на топлия въздух от всички компоненти в кутията навън, а при втория се осигурява въздушен поток предназначен само за захранването.

Още полезна информация за избора на ATX захранване в modsbg.com.