Как да изберем карта памет

choose-right-microsd-cardВ днешно време мобилните телефони и таблетите са част от ежедневието. Всеки потребител се стреми да ги използва за съхранение на снимки и клипове на близките, както и да записва любимата си музика. Всичко това изисква много свободно пространство, което някои устройства не могат да доставят. В този случай се нуждаем от допълнителна карта памет или т.нар. microSD карта. На пазара има много разновидности на тези карти, но е възможно не всички да сработят с вашето устройство. В този урок ще Ви помогнем да изберете правилната карта за вашето устройство и нужди.

Капацитет

Най-често ще попаднете на два вида microSD карти – SDHC и SDXC. Разликата между тях е капацитета, който могат да доставят. SDHC имат разновидности от 2GB до 32GB, докато SDXC варират от 32GB до 2TB. Например снимка заснета с 16 мегапикселова камера има размер от около 7MB. Ако поставите 32GB карта, ще можете да запишете на нея 4500 или повече снимки. Тази цифра е примерна, тъй като някои модели телефони заснемат снимките в RAW формат, които са с много по-големи размери. Добър съвет е да се поинтересувате за максималния капацитет на допълнителната карта с памет, който се поддържа от устройството Ви.

Скорост

След избора на големина на картата следва да се избере скоростта. Това е характеристиката, която определя колко бързо може да се записват данни върху картата. Повечето нови модели мобилни устройства поддържат три основни класа на бързина: Class 10, UHS-1 Class 1, и UHS-1 Class 3. UHS е съкратено от Ultra High Speed и за момента два вида връзка между картата и устройството. Означени са с I и II и определят максималната скорост на картата. Карти със стандарт UHS-2 притежават допълнителен ред конектори, но все още много малко устройства са съвместими с тях. MicroSDHC и microSDXC картите могат да са във всеки от трите класа, тъй като скоростта и капацитета не са директно свързани.

Означения на характеристиките

Вида на картата, SDHC или SDXC, и капацитета, GB или TB, са директно записани на корпуса на картата. Трите класа за скоростта са посочени чрез лого, показващо минималната им скорост. За Class 10 се използва буквата С с номер 10, записан вътре. UHS-1 Class 1 и Class 3 използват буквата U с цифра 1 или 3 записана в нея.