Как да изберем правилния хард диск

how-choice-hdd-4

Твърдия диск е мястото, на което съхраняваме всичката си нужна информация. Производителите са толкова много, интерфейсите също, а има и още няколко характеристики, които са не ясни за повечето потребители. Сега ще ви запознаем  с най-важните неща, които трябва да знаете при избора на хард диск за вашия компютър. Принципите и спецификациите които трябва да наблюдавате при избор на хард диск за настолен компютър или лаптоп са еднакви

Капацитет (големина) на твърдия диска

Определено номер едно нещо, което гледаме е капацитетът на един диск. Колкото по-голям е той, толкова повече неща ще можете да съхраните на него. Препоръчваме ви при закупуването на нов диск неговия капацитет за запис на файлове и информация да е по-голям от стария ви или поне да са сходни, за да може да запазвате информация по между им при нужда.

Цената на твърдия диск

По отношение на цената, по-големите дискове са по-скъпи само на пръв поглед. Ако пресметнете цената на един гигабайт, то колкото по-голям е твърдият диск, толкова по-ниска цената в съотношение с големината на хард диска, но това се наблюдава при почти всяка хардуерна част, което е нормално.
Пример: сравнили сме 2 хард диска от една и съща марка, разликата е в големината. 120лв е първия с капацитет 500GB, а втория е 170лв с капацитет 1TB.

Бързина на работа и обороти в минута

Твърдите дискове се въртят с определен брой обороти в минута. Традиционната скорост при средностатистическите хард дискове е 7200 оборота, а по-бавните са с скорост от 5400 оборота в минута. Ако желаете по-бърз диск може да си вземете и с 10 000 оборота. Като скоростта на работа при един твърд диск е от изключителна важност. Обърнете внимание задължително при закупуването на тази хардуерна част.

SSD срещу стандартните хард дискове

Тук можем да добавим, че вече на мода са флаш дисковете, които накратко наричаме SSD. Те са в пъти по-бързи от твърдите дискове (HDD). За сметка на това цената им е по-висока към момента в сравнение с стандартните HDD дискове. Трябва да кажем и, че те са много по-издръжливи от твърдите дискове. Стандартните хард дискове се амортизират сравнително бързо, заради своята конструкция и начина им на работа.

Буфер

На компютърен език буфер значи памет. Всеки твърд диск разполага с памет, която обработва заявките към него. Колкото повече е тя, толкова по-бързо ще се извършват операциите на компютъра ви. Някои от стандартите са 16MB, 32MB или 64MB .

Интерфейс

Интерфейсът на един хард диск отговаря за начина по който се трансферира информация между него и останалите части на хардуера. Най-често срещания интерфейс е SATA. Той е най-съвременен и постоянно бива надграждан. Налични са SATA1, SATA2, SATA3 и т.н. Колкото по-голямо е числото, толкова по-бърз е преносът на данни. Все пак, ако не ви трябва диск за нещо по-специално,  не е нужно да влизате в излишно пръскане на пари.

eSATA пък са външните твърди дискове, които използват интерфейс SATA. Нещата които трябва да следите при закупуването на външен хард диск са същите.

Още полезна информация за избор на хард диск в тази статия.