Ревю на Sony Xperia Z4

sony-xperia-z4-review

Независимо, че Sony Xperia Z3 беше пуснат на пазара преди едва 6 месеца, от Sony са готови с нов флагман, Sony Xperia Z4. Поради краткия срок между двата телефона, разликите, особено в дизайна са минимални. Това обаче се компенсира с факта, че под панела Z4 е доста по-различен и далеч по-мощен.

Дизайн

Дизайнът на Z4 е почти идентичен като този на Z3, който пък беше идентичен на Z2. Смартфонът все още идва с правоъгълен дизайн, със заоблени ъгли и ще е достъпен в четири различни цвята: бял, черен, златист и зелен. Имаше слухове, че телефонът ще разполага и с четец на пръстови отпечатъци, но това се оказа само слух.

sony-xperia-z4-review-3

Определено обаче има малки разлики с предишния модел, като Z4 е по-лек и по-тънък, като дебелината на телефона е едва 6.9мм, този размер е идентичен с флагмана iPhone 6, докато Xperia Z3 беше 7.3мм. В същото време телефонът тежи 144 грама, което е 8 грама по-малко от предишния модел. Но едвали ще усетите голяма разлика.

sony-xperia-z4-review-4

Същевременно, консервативния дизайн на телефона означава, че той е все още водоустойчив, като разполага със IP68 сертификат. Имайки предвид, че Samsung Galaxy S6 вече не предлага такава гаранция. През тази 2015г. изненадващо, доста гиганти в производството на смартфони се отказаха от предлагането на екстрата водоустойчивост, а това означава че Z4 излиза с едни гърди пред някой от водещите флагмани на пазара.

Дисплей

Все още няма много информация за дисплея на Xperia Z4, но основните неща бяха обявени от компанията. Телефонът ще разполага с 5.2 инчов дисплей, с резолюция от 1080×1920 пиксела. Резолюцията не е толкова голяма колкото най-новите творения на Apple и Samsung, но според различни проучвания разликите между 1080×1920 и 2560×1440 (резолюцията на Samsung Galaxy S6) са минимални и са незабележими за невъоръжено око, когато става въпрос за екрани под 17 инча.

sony-xperia-z4-review-1

Големият въпрос относно дисплея е как от Sony са се справили с проблемите при изобразяването на цветовете, тъй като това беше едно от проблемните места в предишните модели.

Производителност

Големите разлики между Xperia Z3 и Z4 се крият именно във процесора и видеокартата. Телефонът ще използва осем-ядрен процесор, последният модел Qualcomm Snapdragon 810, като вътре в него има два процесора – един четириядрен Cortex A57, като ядрата работят на честота 2 GHz, както и втори процесор Cortex A53, като тук ядрата са на 1.5GHz за да позволят пестене на батерията. Един от основните проблеми, които могат да възникнат с такава мощност е излишната топлина, която една такава система ще произведе и е важно да видим как от Sony ще се справят с нагряването на корпуса.

Sony Xperia Z4 разполага с 3 GB рам, както и 32 GB вътрешна памет при базовият модел, поддържат се microSD карти до 128 GB ако имате нужда от повече място за вашите файлове.

Камера

Смартфонът Sony Xperia Z4 разполага със 20 мегапикселова Exmor RS камера, като се използва и най-големият сензор при телефоните с Android : 1/2.3″. Същевременно разполагате и с втора, предна камера, която е 5 мегапиксела, тя предлага и стабилизация на картината като тази функция ще ви позволи да правите по-добри снимки при слаба светлина. Тази камера разполага и с 25 мм лещи, тя ще ви помогне ако ще правите селфи снимки с повече хора.

Батерия

Ясно е, че от Sony са се стремили към намаляването на размерите на телефона, така че е очаквано батерията на този модел да е по-слаба от предишния, което е и факт. Xperia Z4 ще разполага с 2930mAh батерия, което е с 170mAh по-малко от Z3. Все още нямаме лични наблюдения как това ще се отрази на практическия живот на батерията, но все пак трябва да се има предвид, че батерията на Xperia Z3 беше една от най-добрите и най-издръжливи батерии, така че дори и по-слабата батерия се очаква да издържа повече от конкуренцията.

Заключение

Все още от Sony не са обявили цената на продукта, но можем да предположим че ще струва около 650$ без договори в САЩ, което е нормалната цена за флагман. Първоначално телефонът ще бъде достъпен само в Япония, като ще бъде пуснат за продажба в другите страни малко по-късно.

Датата за пускане в продажба все още не е официално обявена, но се очаква да е в началото на лятото, в края на Май или началото на Юни.

Повече снимки и информация за Z4, очаквайте след официалното стартиране на продажбите му в Европа.

Reviews

  • Дизайн9
  • Дисплей9
  • Камера10
  • Хардуер10
  • Издръжливост на батерията10
  • 9.6

    Оценка