Как да инсталираме Windows 10

how-to-install-windows-10Новата операционна система на Microsoft добавя много новости, както и изглажда нередности на предишните. Надграждането към нея вече е причислено към необходимите ъпдейти, получени от Windows 7 и Windows 8.1. Затова в този урок ще Ви покажем как да се справите с процеса по надграждането и как да предприемете чиста инсталация на системата. Важно е да отбележим, че това надграждане може да стане само по ваше желание.

Инсталиране на Windows 10 – ъпгрейд от Windows 7 или 8.1

1. Първо е нужно да отворите страницата на Microsoft, предназначена за изтегляне и изберете бутона Download tool now. Няма нужда от записване на файла, който ще изтеглите, може директно да го активирате.

2. В новия екран ще видите две възможности – Upgrade now (Надграждане сега) и Create installation media – създаване на инсталационен диск или флашка за друг компютър. Изберете първата опция, защото създаването на диска или флашката не може да стане в момента на безплатен ъпгрейд.

3. След като изберете бутона за продължаване Windows 10 ще изтегли всички необходими файлове за успешно инсталиране.

4. Изберете опцията за приемане на лицензните условия и програмата ще провери съвместимостта на компютъра Ви с Windows 10 и дали има достатъчно дисково пространство. Няма да Ви е нужен активационен ключ за системата ако надграждате от легално закупен Windows 7 или 8.1.

5. Когато бъде изтеглено всичко, ще бъдете помолени да стартирате инсталацията. Компютърът ще се рестартира и след това ще видите логото на Windows последвано от опция за избор на език.

6. Системата ще се инсталира сама, запазвайки всичките Ви програми и настройки.

7. След като завърши и вече виждате новия си десктоп, оставете малко време за автоматичното намиране на драйверите.

Инсталиране на Windows 10 – чиста инсталацията

Не може да извършите този вид инсталация без да преминете през процеса описан горе. Това е защото нямате ключ за активация, както при Windows 7 и 8.1. Това се осъществява автоматично след осъществена връзка с интернет. След като Windows 10 е активиран, Microsoft може да добави валиден ключ към вашият акаунт. Това значи, че може да предприемете чиста инсталация на друг диск и системата ще се активира без проблем.

За записването на Windows 10 на диск или флашка различното е в точка 3:
Изберете създаване на инсталационен диск или флашка. Минималният капацитет за флаш диск е 4 GB или еднослоен DVD диск. Инструментът може да запише инсталацията като ISO файл. Тук е важно да определите вида на системата си 32-bit или 64-bit.