Как да дефрагментираме хард диск

how-to-defragment-hddВ предишни години операцията по дефрагментиране беше задължителна задача за поддържане на системата във функционален вид. То допринася за производителността, както и предоставя графика, докато процеса приключи. Днес в ерата на SSD дискове и мощни компютри, положителните страни на дефрагментирането са несигурни, а що се отнася до SSD – много лоша идея. В този урок ще Ви покажем как да изпълните безпроблемно този процес в Windows 7, 8 и 10, както и какви са положителнети му страни.

Какво е дефрагментиране?

В общи линии дефрагментирането е обратната операция на разхвърлянето на данните по хард диска. С времето данните се записват, променят или изтриват от диска, но малки пакети информация остават разпръснати на произволни места на хард диска. Заради това времето за прочитане на даден сектор се увеличава. Вместо да се следват последователни позиции, дискът чете и тези разхвърляни данни. Чрез дефрагментирането файловете, които са разделени и записани на различни места, се събират на едно място. Данните ефективно се събират и операционната система премахва празнините между файловете. След като приключи скоростта на компютъра или лаптопа Ви трябва да се повиши.

Нужно ли е да се дефрагментира?

Ако вашият компютър има поставен SSD диск вместо хард диск, то отговорът на въпроса клони към не. Няма да има полза от операцията, а и може да скъси живота на на вашето устройство. За компютри и лаптопи с хард дискове идеята е доста добра. Но не очаквайте голямо повишаване на скоростта на работа. Ако машината Ви е станала по-бавна с времето, най-добрият съвет е да поставите SSD.

Как да дефрагментираме в Windows 7

1. Изберете старт менюто и чрез него изберете Всички програми (All Programs) и Аксесоари (Accessories).
2. Изберете Системни инструменти (System Tools) и в новото меню изберете Дефрагментация (Disk Defragmenter). Вероятно ще бъдете помолени да въведете своята администраторска парола.
3. Като направите това в новия екран изберете диска, който искате да дефрагментирате, и изберете Дефрагментирай.

Как да дефрагментираме в Windows 8

По подразбиране Windows 8 сам изпълнява тази операция чрез плануваното оптимизиране на дискове. Ако не сте променяли настройките, то няма нужда от дефрагментиране. В случай че не сте сигурни направете следното:
1. Натиснете заедно бутона с изобразено лого на Windows и Q на клавиатурата.
2. В полето за писане напишете Defragment и една от опциите ще бъде Дефрагметинране и оптимизиране на устройствата (Defragment and optimize your drives).
3. Сходно с предната версия ще видите екран с възможните дискове за изпълняване на операцията.

Как да дефрагментираме в Windows 10

Тук процесът е сходен с операцията при Windows 8. Само че тук трябва да изберете старт менюто и да потърсите Defragment. В новия прозорец ще видите и показани моментните данни за състоянието на дисковете – от колко време не са дефрагментирани, а SSD дисковете – колко време е минало от последната оптимизация.