Intel обмисля партньорство с AMD

Intel-radeon-graphics-1Intel може би е на прага да смени партньора си в производството на видео карти, като част от ново договаряне с AMD. Прозиводителят на чипове има пет-годишен договор със заклетия опонент на AMD – Nvidia, който изтича в края на 2017г. Струващ $1.5 милиона не е спомогнал с нищо за добавянето на технология от Nvidia във вградените карти на Intel. Това е добре дошло за AMD, защото от компанията се нуждаят отчайващо от партньори като Intel, въпреки конкуренцията си при производството на процесори.

Ако това се окаже реалност е възможно да видим чип на Intel с вградена видео карта на AMD. Това е добра възможност, но разбира се вградените решения на Intel – Iris са много добри в днешни дни. Друга възможност на договорката може да е получаването на патенти, които могат да се окажат доста нужни, когато Intel прекрати договора си с Nvidia, за да се избегнат съдебни спорове.

В последно време AMD изпъква на пазара с нови решения, касаещи видео производителността, например със своята XConnect технология, която е разработена заедно с Intel и Razer и позволява да се свърже външна видео карта към Windows 10 лаптоп чрез Thunderbolt 3. По отношение на игра при виртуална реалност, AMD също жъне успехи с новия Sulon Q – безжичен шлем за виртуална реалност с вграден компютър. Компанията изпраща и свите Radeon Pro Duo карти на университети и разработчици в опит да подпомогне развиването на новия начин на използване на компютрите – виртуална реалност, по целия свят.