Facebook се отдръпва от BlackBerry

blackberry-without-facebookBlackBerry очакват многомилионни загуби след като Facebook обяви, че спира поддръжката на мобилните приложения за платформата. Решението на Facebook, чието приложение надхвърли един милион потребители използващи услугите му в един ден, е последвано от сходен ход от страна на WhatsApp, които обявиха миналия месец, че спират поддръжката на мобилното си приложение за съобщения за BlackBerry.

След обнадеждаващите дни в ролята на телефон за хора като Хилари Клинтън, BlackBerry не е толкова популярна платформа в последните години. Докато Android и Apple си поделят пазара на смартфони, със съответно 58% за Android и 39% за Apple по продажби в САЩ, BlackBerry попада в друга категория, която заема едва 0.1% от продажбите. С намаляването на продажбите едно от малките неща, които крепят компанията са верните клиенти. Но сега след като поддръжката на най-използваните приложения за социалната мрежа и изпращане на съобщения е прекратена, причините за използване на марката намаляват драстично, дори за най-върлите фенове.

Надеждите на потребителите за използване на приложения от независими разработчици също е напразна, тъй като от Facebook спират и поддръжката на своите API, които се използват за направата на допълнителни приложения със същата функционалност. Приложенията за Facebook и WhatsApp са едни от най-теглените от магазина за на BlackBerry, три от тях за направени от компанията или трети разработчици. Но бъдещето на приложенията за Facebook за платформата изглежда лошо. Сега просто ще са нищо повече от линкове към мобилния сайт на Facebook.