Иновативна програма отчита нивото на болката

program-for-level-pain1

Може би се чудите защо на подобна новина сме поставили този анимиран робот?  Изгледайте анимацията Big hero 6 и ще разберете защо. В тази анимация главния робо  персонаж с името Baymax имаше уникалната способност да разбира, усеща и намира  болката на хората попаднали в полезрението му.

Изследователи от Сан Диего са създали уникална програма с изкуствен интелект който  може да разбере дали изпитвате болка само като ви погледне. Или по-точно като  попаднете в неговия обсег на видимост. Това компютърно зрение може да покаже нивото  на болката която изпитва човек или пациент. Това става чрез помощта на специални  алгоритми които анализират изражението на лицето, и според това какво е то, робота  оценява нивото на болката която изпитвате. Примерно: ако сте намръщен и с промяна в  естественото положение на някоя от частите на лицето ви, това веднага ще бъде  отчетено. Като цяло всяка една част която може да се промени от човешкото лице би  сигнализирала на робота че има нещо нередно (кожата на лицето, нос, притваряне на  очи, устата и като цяло всичко).

Тази програма е все още в начален стадии, и учените я оценяват като обучаваща се  медицинска сестра. Но представете си, колко би бил полезен подобен робот след тежка  операция. В този момент когато сте на легло и изпитвате болка, но без възможност да  сторите нищо, един такъв робо приятел би ви помогнал изключително много, подавайки  сигнал към сестри в който се съобщава за нередности в здравословното състояние на  даден пациент. Разбира се, в момента гадаем какво е възможно да се случи в близкото  бъдеще. Този робот би бил много полезен и в други случаи. При голяма опашка да пусне  пациент изпитващ голяма болка пред останалите, както и много други функции за които  все още нямаме информация, така че се спираме с гадаенето.

А дали след време ще има робот и като в самото филмче, който да вижда и анализира  здравословното състояние на всяка една част от тялото ни като рентген? Най-вероятно  да, и мисля че ще е съвсем скоро.