Ревю на Assassin’s Creed Chronicles China

Assassins-creed-chronicles-china-1

Assassin’s Creed Chronicles China е първият знак, че този франчайз може да се развие и в други гейм жанрове. Ubisoft експериментираха и с други такива продукти, например Assassin’s Creed 3 Liberation, но резултата беше плачевен – опит за копирана на друга игра, но с минимален бюджет. Chronicles China успява да намери своя собствен път, като преобразява играта в 2D свят, който ще тества вашите умения в преодоляване на различни препятсвия , както и вашите способности да се промъквате тайно покрай противниците си.

Играта проследява историята на Shao Jun, китаец, който е бил обучаван за убиец от Eziо (главният герой в Assassin’s Creed 2). Всъщност, ако сте гледали краткото филмче, което представиха от Ubisoft през 2011 Assassin’s Creed: Embers, то главния герой ще ви е познат. В случая, Shao Jun се завръща в Китай и открива, че група тамплиери са убили всичките му братя. По време на търсенето на отмъщение, главния герой ще трябва да намери и мистериозен артефакт, който е бил откраднат от тамплиерите. Самата история ви се представя чрез кратки видео клипчета преди различните мисии, ако очаквате големи разкрития за историята и света на играта, то определено ще се разочаровате. Това обаче не означава, че историята а и самата атмосфера на играта не е добра, дори и ако е малко клиширана. Това е доста приятна игра и в нея присъстват доста забавни сцени които напомнят за успеха на оригиналните Assassins’s Creed.

 Assassins-creed-chronicles-china-2

Геймплейът на играта е доста по-различен от предишните игри, където имате огромна свобода и може да правите допълнителни задачи, докато тук е доста по-линеен. Вашата основна задача във всяко ниво в Chronicles China е да се придвижите от лявата част на екрана до дясната, като в същото време намерите начини да убиете или да сепромъкнете покрай тамплиерите застанали на пътя ви. Самата графика в повечето време е стандартната 2D платформър, но има допълнителни възможности.

Но играта не е чак толкова праволинейна, на моменти е доста гъвкава. Например можете да се впуснете и задържите за ръба на сградата и да се промъкнате покрай пазача, който се движи по основния маршрут. Това позволява доста интересни възможности при решаването на различните загадки и принуждава играча непрекъснато да търси най-добрата тактика за промъкване.

Assassins-creed-chronicles-china-3

Друго доста голямо предимство на играта е страхотния художествен стил, в който е нарисуван играта. Всичко около вас изглежда доста красиво, като дори и традиционните кървави моменти при убиване на противник са доста цензурирани и преправени да се сливат с стила на графиката. Разбира се, в една правилна тактическа игра няма да ви се наложи да се биете изобщо. Играта ви предоставя голям набор от инструменти, които ще ви помогнат да се промъкнате покрай противниците си. Друг момент, който ми хареса е, че играта е доста добре балансирана.

Разполагате с всички техники и предмети, които ще са ви необходими за довършването на играта още от края на третото ниво, а самото стигане до него отнема около час. Трудността в играта Chronicles China се поддържа на доста високо ниво като постепенно се появяват по-умни противници, а и чрез определени елементи вградени в дизайна на всяко ниво.

Assassins-creed-chronicles-china-4

Противно на предишните игри обаче, трябва да се има предвид че Shao Jun е доста по-слаб и промъкването на определени места е задължително, тъй като грубата сила няма да ви спаси. Същевременно от авторите са добавили и няколко “speed run” нива, които разнообразяват доста играта.

Assassin’s Creed Chronicles China е свеж полъх за феновете на поредицата, като определено е една от най-добрите самостоятелни игри от франчайза. Препоръчваме силно играта за всички фенове на поредицата, както и на любители на платформъри със стелт елементи.