Как да поправим надраскан диск, който не се отваря

repair-broken-scratched-discЕдни от най-използваните електронни носители за съхраняване на информация в времето  са CD, DVD и Blue-Ray дисковете. Има дискове с различен капацитет за всички нужди.  Евтини са и са сравнително трайни. Все пак при честа употреба, неправилно съхранение  или при повреда на четящото устройство, те се надраскват. Това води до загуба на  информация или до липсата на всякакъв достъп до нея. Сега ще ви покажем две програми  за възстановяване на данните от тях. Изберете си една от тях и започнете възстановяването. Ще ви предложим и няколко метода за поправка,  които може да ви осигурят възможност за копиране на информацията.

CD Recovery Toolbox

Програмата е безплатна и може да бъде изтеглена от тук  CD Recovery Toolbox. Инсталирайте програмата, поставете повредения диск в компютъра и я пуснете. Работата  с нея е много проста. Ще се появи списък с информацията на диска, като вие трябва да  отбележите, кое искате да възстановите. Имайте на предвид, че процесът може да е  много бавен.

Roadkill’s Unstoppable Copier

Официалният сайт на програмата е Roadkill’s Unstoppable Copier от там може и да изтеглите програмата. Тази програма си прилича доста с CD Recovery Toolbox и работата с нея е също толкова лесна. Една от разликите е, че тя има функцията пауза и позволява да стопирате за известно време процеса на възстановяване, ако няма как да продължите. Това е много полезно при DVD диск или Blue-Ray.

Ако софтуерно, нещата не са се получили, изпробвайте тези два домашни метода за поправка:

Полирайте с паста за зъби

Да, не ви трябват професионални комплекти за поправка.  Те са прехвалени. Вземете едно памучно парцалче и сложете малко паста за зъби. С  кръгови движения минете по периферията на целият диск. След операцията, почистете с  малко препарат за прозорци. Обедете се че диска е сух, случайно ако сте го  намокрили, изчакайте известно време и тогава го поставете в CD/DVD устройството.

Полиране на диск с банан

Трябва ви малко парче банан и парче от обелката на  банана. Използвайте прясно отрязано парченце и със същите движения по периферията,  намажете обилно. След това вземете парче от обелката и с вътрешната му част минете  по същата повърхност. Обелката разполага със покритие подобно на вакса (восък),  което ще помогне за по-добро почистване и запълване на надраскванията. Изчистете с  препарат за прозорци и изпробвайте диска.

Това са няколко домашни метода за справяне с проблема. Разбира се, ако имате  възможност може да се възползвате и от специални препарати които се продават по  магазините.