IBM планира да изобрети първия универсален суперкомпютър

Софтуерният гигант IBM планира да създаде първия универсален Quantum компютър в света, пуснат в продажба на свободния пазар. Компаниите, опитващи се да купят подобен компютър в момента, много често нямат място за него. Но след реализирането на този проект, това би било перфектната алтернатива. Продължете да четете, тъй като следва един много интересен материал.

 

В пълната си версия, Quantum компютрите са особено подходящи за работа, изискваща комплекс от калкулации  и сложни изчисления. Те са предвидени за по-сложни задачи от дигиталните компютри. Те, също така, са значително по-големи и заемат много повече място. Изискват специални условия за работа.

Облачно базиран

Самата система всъщност се използва от гигантите, които всичко познаваме – НАСА и Google. Системата, казваща се D-Wave 2X, е изключително бърза и мощна машина. Единственият недостатък е, че тя може да зареди само ограничен набор от алгоритми, но това са най-основните, нужни на повечето от компаниите. Независимо от това дали версията на системата ще бъде по-„орязана“, тя определено ще е нещо по-добро от съществуващите суперкомпютри.

Благодарение на неговия размер и характеристики, D-Wave 2X не е точно универсална система. Но.. чрез уникалната система на IBM, наречена „облачна платформа“, фирмата производител цели да разбие статуквото при суперкомпютрите. За протокола, бъдещата система на IBM, наречена Quantum Experience, отворена на публичния пазар, се оперира чрез 5 quantum бита. Но, това е огромна мощ, въпреки че за да се достигне тази на истински суперкомпютър, са необходими около 1 000 000 quantum bits.

Без значение как точно системата ще бъде извадена на бял свят, вече е време да преминем към друг тип характеристики.Quantum Experience ще бъде в десетки, дори стотици пъти по-мощна от най-добрите суперкомпютри, предлагани на пазара в момента. Тя, също така, ще предлага много добър комплекс от калкулации.Фирмата производител е насочила системата си основно към научната и бизнес индустрията. От IBM коментират, че системата е повече от вълнуваща заради възможностите за нови хоризонти, които предлага на бъдещите й собственици. Компанията също така споделя, че Quantum Experience ще помогне изключително много на химическата индустрия, тъй като по този начин ще могат да се открият нови видове лекарства, а дори и химични елементи и материали. Все още от IBM не са обявили точна дата, когато уникалната и експериментална система ще се появи публично на пазара, за да може всяка компания да се сдобие с нея. Едно обаче е сигурно – тази иновативна и напреднала технология определено ще промени действителността, в която живеем в момента.