Ревю на Huawei P8

huawei-p8-review2

Huawei P8 е поредният опит на компанията да завладее западния смартфон пазар и да се наложи като водеща марка заедно с Sony, Apple и Samsung. Този опит е доста по-добър от предишните и от Huawei са създали един доста добър модел, който дори и ако не е толкова мощен като Samsung S6 Edge, то предлага почти еднаква производителност и е доста по-евтин.

P8, както и по-мощният вариант P8 Max ще бъдат пуснати в продажба в края на този месец, като ще бъдат достъпни в Европа и Австралия, като поне засега няма планове да бъде продаван в САЩ. Цените започват от $530 за Huawei P8, като Huawei P8 Max ще струва $585, което е значително по-евтино от цената на Samsung Galaxy S6 Edge.

Дизайн

Телефонът има алуминиев корпус, който е произведен като една единствена част, като усещането за телефона е доста по-солидно и определено е по-добро от предишните модели, където корпусът беше изработен от няколко части. Разбира се, това идва с няколко недостатъци, основно невъзможността за смяна на батерията на телефона.

huawei-p8-review3

huawei-p8-review4

От друга страна телефонът е по-тънък от iPhone 6, като широчината му е едва 6.4 мм. Жака за слушалки е поставен в горната част на телефона, докато micro-USB слота е в долната. В същото време, тъй като задният панел не може да се отваря, то слотовете за micro-SIM карти са от дясната част на телефона. Това поражда няколко проблема, тъй като има два отвора, като единия може да се използва както за сим карта, така и за microSD, то поради тази причина не можете да използвате 2 сим карти и памет карта едновременно.

Дисплей

Huawei P8 разполага с 5.2 инчов IPS дисплей с full HD резолюция(1920×1080 пиксела), т.е 424ppi (пиксела на инч), което е по-малко от лидера в този сегмент, Galaxy S6 със цели 557 ppi. Същевременно екранът разполага с добра яснота на цветовете, както и е доста ярък, като може да се ползва и при директна слънчева светлина. Същевременно екранът разполага с защита от надрасквания, Corning Gorilla Glass 3.

huawei-p8-review5

Друга голяма разлика между Huawei P8 и другите Android телефони е Emotion UI, който представлява доста различен интерфейс на Android 5.0, която предлага най-различни екстри, но същевременно премахва определени функции. Друг проблем, който е доста често срещан при скиновете за Android е, че това увеличава значително времето, което ще чакате преди най-новите версии на Android бъдат достъпни за вашия телефон.

Производителност

Телефонът използва специален процесор, изработен от компанията – Kirin 930 SoC, който използва два четириядрени процесора : един четириядрен Cortex-A53 от 2GHz и втори Cortex-A53 от 1.5GHz, който се използва за пестене на батерия. Видеокартата, която използват от Huawei е Mali-T628 MP4, която е достатъчно мощна за да захранва всички Android приложения и игри.

huawei-p8-review6

Смартфонът също така идва с 3 GB РАМ, което също помага за бързината на телефона. При по-големи натоварвания обаче телефонът се нагрява значително, но това не е чак толкова забележимо. За да бъдем честни, това е проблем, който се среща при много Android телефони.

Батерията на телефона, с мощност от 2680mAh дава доста добро време на издръжливост на телефона, като при непрекъснато гледане на видео батерията издържа около 8 часа със едно зареждане, докато при обикновено използване то телефонът издържа ден и половина. Важно е да се отбележи отново, че нямате възможност за смяна на батерията, но пък имате различни софтуерни приложения в самия телефон, които ви помагат да удължите живота на батерията.

Камера

Huawei P8 разполага с две камери, задната е 13 мегапиксела, докато предната камера е цели 8 мегапиксела, като и двете камери са произведени от Sony. Като се има предвид, че Xperia Z4 идва с 20 мегапикселова камера, то това не звучи толкова вълнуващо. Същевременно обаче, Huawei разполагат с няколко различни режима на снимане, които са доста интересни. Например, телефонът разполага с режим “Режисьор”, който позволява на три други Android телефона да се свържат с P8, като позволи на Huawei P8 да избира чрез кой от свързаните телефони да снима т.е може да се направи кратко клипче, което използва камерите на три други телефона. Друг доста интересен режим е “Красота”, който ви позволява да създадете специален филтър, който да се използва винаги когато си правите селфи.

Заключение

Huawei P8 е един доста добър телефон, но за съжаление все още не е достатъчно добър за да се пребори с флагманите на лидерите в смартфон индустрията, но за сметка на това се оказва един от най-добрите достъпни телефони от среден клас, тъй като е значително по-евтин от най-новите модели на Samsung, Apple и Sony.

Reviews

  • Дизайн10
  • Дисплей9
  • Камера8
  • Хардуер9
  • Издръжливост на батерията9
  • 9

    Оценка