Facebook създаде дрон, осигуряващ интернет достъп

facebook-drone-1

От Facebook обявиха, че успешно са завършили изграждането на проекта си Aquila безпилотен самолет (дрон), осигуряващ интернет в районите в които такъв липсва. Размаха на крилата на този безпилотен самолет са колкото на самолета Боинг 737. Както казахме, тези дрони ще предоставят интернет в най-отдаличените и закътани точки на планетата. Качеството на интернет в България е на доста високо ниво и в повечето малки градове и села нямат проблеми с него.

Дронът ще тежи около 400 кг. Този безпилотен самолет ще лети над търговските самолети и по-този начин няма да създава проблеми. Дронът от Facebook ще бъде тестван до края на тази година.

Този дрон се изгражда вече от 14 месеца. Безпилотния самолет има размах на крилете 42 метра и ще може да се задържа във въздуха в продължение на 90 дни. Един безпилотен самолет ще предоставя интернет връзка в радиус до 80 км. Той ще се издига във въздуха с помощта на хелиеви балони. Aquila дронът е покрит със соларни панели чрез които ще събира енергия за своята дейност. Безпилотните самолети ще бъдат вдигнати на около 30 км. във въздуха през деня, а през ноща ще слизат на около 20 км. понеже през ноща дронът няма да се зарежда и с цел изразходване на по-малко енергия ще намаля своята височина. С помощта на лазер дроновете ще осъществяват връзка помежду си.

Създаването на този Aquila дрон е част от програмата на Facebook, която е насочена точно към хората и местностите без интернет. 10% от населението няма достъп до интернет, което си е доста голям процент, а достъпа до него в днешно време е изключително важен.

Това не е първата подобна инциатива от Facebook. Преди година стартираха уебсайта Internet.org. Причината за създаването на тази инциатива е отново проблема с интернет връзката.

От Facebook заявиха, че не планират да продадат дроните, а ще ги използват за осигуряване на интернет достъп.