Какво е биткойн и как се копае

bitcoinBitcoin e peer-to-peer мрежа, комбинация от стандарти за работа, клиентски портфейли и най-вече валута. Биткойн системата позволява на всеки човек да изпраща и да получава количество биткойни. Транзакцията може да се направи от всяка точка до всяка точка на света. Системата оперира изцяло през Интернет. Няма нужда от банки и банкови сметки. Изпращането и получаването на пари става за секунди. Чрез тази валута вие ще може да плащате някои сметки онлайн, както и да пазарувате в сайтове които позволяват заплащането да се извърши чрез биткойн валутата. Освен за това, можете и да обменяте тази валута за реални пари.

За да започнете първо трябва да се сдобиете с bitcoin клиент. Тези клиенти се наричат „портфейли“. Те позволяват да използваме битокойн мрежата както браузърът ни позволява да използваме Интернет. Има много различни портфейли. За видовете може да видите в сайта на bitcoin а най-популярните са Мобилни, онлайн и софтуерни. Тези портфейли ни предоставят биткойн адрес. Той ни е нужен, за да получаваме bitcoin. Това е нещо като имейл адрес или номер на банкова сметка. Ако някой знае този адрес, ще може да ви изпрати пари. Хубавото е, че възможностите се ограничават до тук. Изпращача не може да прави друго. Не може да разбере самоличността ви или локацията ви. Това значи, че можете да споделяте bitcoin адреса си навсякъде, без да се притеснявате за сигурността си. След като се сдобиете с портфейл, можете да си създадете колкото искате адреси. Те могат да се използват на момента след създаването си. Стават част от мрежата веднага щом в тях пристигне bitcoin. Bitcoin адресите винаги започват с цифрата 1. Те представляват низ от цифри и букви. Ето един примерен адрес: “1andreas3batLhQa2FawWjeyjCqyBzypd”.

bitcoin-1

Чрез bitcoin портфейла си може и да изпращате биткойни до други адреси. Ако някой ваш приятел има такъв адрес вие можете да му изпратите монета. Това се нарича транзакция. Казвате на портфейла къде да изпрати биткойните. Въвеждате колко да са те. Към момента един bitcoin струва 650 долар. Това си е солидна сума. Ако искате да изпратите по-малко пари, трябва да въведете частица от един Биткойн. При цена от 650 долара, 0.001 биткойн е равен на 50 цента. След като изпратите сумата, ще ви бъде взет около половин цент такса. Това са разходите за операция на мрежата. Вашият приятел ще получи парите си до секунди. Десет минути след това, транзакцията ще се осребри. След това, той може да харчи монетите.

Транзакциите с тази валута са винаги контролирани от вас. Всяка транзакция се потвърждава от вас преди да я изпратите. Това прави биткойн по-безопасен от банковите карти. Той никога няма да разкрие самоличността ви.

Аз нямам биткойни! Как да се сдобия с тях?

След като сте се сдобили с портфейл, идва въпроса как да го напълним? Има два начина да се сдобиете с биткойн.

Първият е да ги купите. Разбира се може да извършите дадена услуга в замяна на биткойни, но не това е въпроса. Ако не желаете да вършите нещо в замяна, можете да заплатите за тях. Покупката на биткойни в замяна на валута става по определен курс за размяна. Има различни борси, които обединяват купувачи и продавачи. Популярни такива са Bitstamp, BTCChina и други.

Вторият начин е да копаете Биткойни. Копаенето за откриването на тези монети е специална компютърна техника, която създава нови биткойни. Копачът на биткойни е този, който се опитва да създава нови монети. Това става посредством специализиран софтуер и много мощен компютър. Популярен децентрализиран басейн за копане на биткойн е p2pool.in. След включване в него, вашият компютър ще започне да прави математически изчисления. Компютърната мощност ще работи за подсигуряването на всички транзакции в мрежата. Машината ви ще помогне в удостоверяването на транзакциите. В замяна на това, че допринасяте за сигурността на системата ще получавате награда. Периодично ще получавате своята част от новите изкопани bitcoin монети.