Ревю на Dying Light

dying-light-review1

Зомбитата са навсякъде – в комиксите, във филмите, по телевизията и във видео игрите. Въпреки това Techland, които през 2011г изкараха “Dead Island”, решиха да се пробват още веднъж, този път с “Dying Light”. Голямата разлика тук е, че играта разчита доста на паркур движенията, което придава скорост на бруталния зомби апокалипсис и свобода, която иначе нямаме в жанра.

Действието в “Dying Light” се развива в град Харан, измислено място някъде в Близкия Изток. Преди началото на играта, в Харан се е провеждало голямо спортно събитие, но изведнъж е избухнала някаква мистериозна епидемия, превърнала хората в зомбита. Тук се намесвате вие в ролята на Крейн, таен агент, изпратен в Харан по причини, които няма да издаваме. Излишно е да казваме, че Крейн не иска да има нищо общо с гладните трупове и разполага с два варианта, за да ги избегне: той е паркур експерт, способен да се катери по почти всичко и да оцелява след падане от високо, но също така е готов да изпълнява скучни мисии за гражданите на Харан.

dying-light-review2

Крейн може да се опита да се бие със зомбитата, но това не винаги е разумно. Макар повечето врагове да са бавни и глупави, те често се струпват със стотици и изникват изневиделица, постепенно блокирайки всички пътища за бягство.

В същината на “Dying Light” е движението. Всичко, от контролите до визуалните ефекти, е насочено към постигането на реалистично усещане за човешко движение. И през повечето време се получава. Плавността на движението ни кара да си спомним за паркур играта “Mirror’s Edge”, само че тук Techland са създали по-интерактивен свят, позволяващ по-голяма свобода от която и да е друга екшън игра.

dying-light-review4

Изненадващо е да научим, че Techland са планирали да направят мултиплеър режима Be The Zombie бонус към предварителните поръчки на играта (сега е свободно за сваляне допълнение), защото е един от най-вълнуващите аспекти в “Dying Light”. Вместо с типичен отборен геймплей или стандартни битки 1vs1, “Dying Light” разполага с асиметричен мултиплеър, в който един играч е супер силно зомби, дебнещо до четирима други играча. От другата страна хората се опитват да унищожат зомби огнищата, но през повечето време просто се борят за оцеляването си. Другото интересно е, че играчите могат да нахлуват в чужди игри като супер зомби когато си поискат.

Ако очаквате зомби паркур с надеждата за малко ужасяващ екшън, Techland не са чужди за жанра. Кървищата са много и навсякъде (понякога са дори ужасяващо много), хората почти винаги са по-зле от зомбитата, а в Харан можете да попаднете на сцени, които бихте очаквали да видите във филм на Джордж Ромеро от 80-те.

Предишният опит на Techland за отворен зомби свят беше много амбициозен, но страдаше от всякакви проблеми и лоши дизайнерски решения. С “Dying Light” студиото е направило крачка в правилната посока. Резултатът е зомби хит, който има нужда от малко подобрения, но иначе е страхотно извинение от студиото към всички играчи които не харесаха предишното заглавие от тях в този жанр, а именно “Dead Island”. Има доста елементи в играта, които са нововъведени и до момента не сме ги забелязвали в други игри. А идеята за бягане от зомбита чрез паркур умения е страхотна, и определено ще допадне на доста хора.

Графиката на “Dying Light” е също страхотна, и можем само да поздравим създателите. Графиката е наистина много добра, но това си и личи от изискванията за подкаване на тази игра. Качеството на графиката е напълно достатъчна за едно ново и ужасяващо изживяване, като играта ще ви подложи на някои изпитания които биха ви се случили и в реалния живот. Създателите са се стремели да избегнат познатия ни тип шутър игри със зомбита, и лично аз смятам че са успели. Ако нещо подобно се случи и всички станат зомбите, ми звучи по реалистично да тръгнете да бягате, отколкото да изкарате някакъв гранатомет или свръх модерно оръжие и да започнете да избивате зомбита наред.

Озвучението на играта е също на високо ниво. Звуковите ефекти са висококачествени и ще сподпомагнат за пренасянето ви в тази страховита зомби атмосфера.

dying-light-review3

Минимални изисквания:

Операционна система : Windows 7 64-bit / Windows 8 64-bit / Windows 8.1 64-bit
Процесор : Intel Core i5-2500 @3.3 GHz или AMD FX-8320 @3.5 GHz
Оперативна памет: 4 GB
Видео карта: AMD Radeon HD 6870 или NVIDIA GeForce GTX 560
Звукова карта: Съвместна работа с DirectX 11