Ревю на Canon PowerShot SX710 HS

review-canon-powershot-sx710-hs-1

Ако си видял една, видял си всички. Нещо подобно е казал Роналд Рейгън за секвоите, но същото важи и за PowerShot моделите на Canon. Малко са компаниите, които толкова упорито вадят фотоапарат след фотоапарат, повечето невпечатляващи.

Новият PowerShot SX710 не прави изключение и предлага няколко малки разлики спрямо миналогодишния SX700. Екстрите са същите: WiFi свързване, 30х оптично приближение, компактен размер и удобен интерфейс. Има само една съществена разлика и тя е в броя на мегапикселите, които са скочили от 16 на 20.

Това достатъчно ли е, за да захвърлите SX700 и да го замените с новия модел? Вие си преценете. Но нека разгледаме по-задълбочено SX710.

Дизайн и удобство

Canon не са изобретили леките зуум фотоапарати (компактните апарати с огромно приближение), но определено правят едни от най-популярните такива. Откакто през 2007г се появи PowerShot SX100 IS със своето 10-кратно оптично приближение, Canon пускат негови наследници всяка година.

SX700 HS беше миналогодишният модел с вече типичното 30-кратно увеличение. SX710 не предлага нещо много повече. Запазва същите обектив, процесор, светкавица и LCD дисплей. Новото е 20.3-мегапикселовият сензор с ISO обхват от 80 до 3200 – подобрение спрямо 16.1-мегапикселовия сензор с ISO от 100 до 3200 при предшественика му. Дизайнът на тялото е на практика идентичен.

review-canon-powershot-sx710-hs-3

Ако сте запознати със SX700 HS (или предишния модел SX600 HS), можете да очаквате същата производителност с леки подобрения в качеството. Ако не сте, тогава прилича доста на всеки друг point-and-shoot фотоапарат, който сте използвали през последните години. Разполага с сравнително качествен обектив за този вид фотоапарати, копче за приближение, разположено около бутона за снимане, както и заден LCD дисплей. Няма визьор, но разполага с много бутони и колелце за ръчни и автоматични настройки.

SX710 се включва и изключва доста бързо, прави снимки с лекота и приближава рязко. Ако скоро не сте си купували подобен фотоапарат, SX710 може да ви изненада със скоростта си. Това се отнася и до заснемането – може да прави 8.5 кадъра в секунда в режим burst (или 3 кадъра в секунда при другите режими).

Едно от нещата, с които се затруднява, е скоростта на фокусиране, особено при слаба светлина и пълно приближение. Този проблем го имаше и при предходния модел, което не е изненадващо, имайки предвид, че хардуерът е същият.

Екстри

Point-and-shoot фотоапаратите срещат голяма конкуренция в лицето на смартфоните с камери, тъй като повечето хора са готови да жертват оптичното приближение и качеството на снимките за по-добри подвижност и удобство. Един то начините, по които тези фотоапарати се опитват да се задържат на пазара, е с включването на WiFi свързаност. Трябва да признаем обаче, че въвеждането на име и парола с копчетата на фотоапарат не е лесно, но да не издребняваме.

review-canon-powershot-sx710-hs-2

За да избегнат този проблем, Canon са вградили в новите си фотоапарати технологията NFC. Тя позволява просто свързване на фотоапарата с устройства като телефони и принтери само с едно натискане. Колко удобно е това на практика е трудно да се каже. Повечето хора все още предпочитат да си прехвърлят снимките с помощта на SD карти.

SX710 разполага със няколко ръчни режими (shutter priority, manual и program), както и с много предварително настроени сценични режими.

Заключение

SX710 HS е общо взето SX700 с повече мегапиксели и с някои леки подобрения. В това няма нищо лошо. SX 700 HS беше отличен модел в конкурентния пазар на point-and-shoot фотоапаратите и Canon са заложили на сигурното, като са се придържали към него. Ако не можете да намерите SX700 на значително по-ниска цена, новият SX710 със сигурност е добър избор. Макар получаването на доста критики, това е един много добър фотоапарат който би свършил чудесна работа на много хора.

За да добието по-точна представа за качествата на този фотоапарат, изгледайте видеото: