До 2020 година Китай ще има собствен суперколайдер

Ускорител на частици

Китай ще прави най-големият ускорител на частици

Както може би знаете, към този момент в Церн, Швейцария се намира най-големият адронен колайдер, но това много скоро ще бъде променено, тъй като Китай се намесва в играта с грандиозен проект.

Суперколайдерът в Швейцария е впечатляващ проект по мащаби, като за създаването му са били необходими над 25 години. Разбира се, това не е единственият колайдер, като има още 2 – в Дубна, Русия и Бъркли, САЩ, но те са доста по-малки като размери, от този в Церн, който се намира на 100 метра под земята, дълъг е цели 27 километра, широк 30 метра и със скорост на ускорените частици 11 000 обиколки в секунда.

Китайците обаче са решили на направят нещо наистина немислимо до сега. Техният проект ще бъде двойно по-голям от този в Церн, а енергията на самия ускорител ще бъде със 7 пъти по-голяма. Изчисленията на китайците са, че този ускорител на частици ще може да създава милиони Хигс бозони, които пък се смятат за една от основните части на Вселената.

Китай започна работа по мащабният проект, веднага след като през 2012-а година бе открит Хигс бозона. Азиатският суперколайдер ще бъде построен край Цинхуандао. Този град се намира точно в началото на Великата китайска стена и се смята, че геологията в този район е най-благоприятна за създаването на ускорител на частици.

И така, докато целият свят все още се съвзема от тежката финансова и икономическа криза, то Китай предпочита да инвестира пари в нови проекти, отколкото да “затяга коланите” и да набляга само на бързо печеливши проекти.

Според директорът на китайския институт по физика на високите енергии, това ще бъде инвестиция не само за Китай, но и за целия свят. Един подобен проект може да промени живота на всички хора, така че китайците ще трябва да се потрудят наистина сериозно, за да реализират тази идея.