Avast закупува AVG

avast-buys-avgСтанахме свидетели на голям ход в света на антивирусния софтуер. Компанията Avast закупи AVG за немалката сума от 1,3 милиарда долара. И двете компании водят началото си от Република Чехия и са известни със своите безплатни антивирусни предложения. Очакванията са за заздравяване на защитата предоставена от Avast заради прибавянето на опита на AVG.

Относно това от Avast заявяват, че придобиването ще даде допълнително “техническо развитие” и по-голямо географско покритие, заедно с подобрена организация на ресурсите. От компанията споменават, че ще насочат своите сили и към развиващия се Internet of Things пазара, който ще има нужда от сигурна защита.Новата компания ще покрива над 400 милиона устройства, 160 милиона от които ще са мобилни. Придобиването е базирано на голямата разлика между цените на акциите на двете компании и е одобрено от бордовете и н давете компании. Остава само одобрението на акционерите и регулаторните институции.

Vince Steckler, Изпълнителен Директор на Avast отбеляза, че този ход ще “ни постави в добра позиция спрямо предстоящите възможности, като огромното нарастване на IoT.” Той добави: “Ще използваме комбинацията от марките и ще използваме силните страни и на двете, тъй като всяка е силна в определен пазар.” Gary Kovacs, Изпълнителен Директор на AVG, коментира: “В днешно време определението за сигурност се променя от това да е свързана с устройствата към защита не само на устройствата, но и данните и хората, ние вярваме, че новата компания имаща висока стойност ще бъде лидер на пазара.”