AMD с нови APU за лаптопи и настолни компютри

amd-new-apuAMD разкри своите нови APU (accelerated processing unit) под името Bristol Ridge с поддръжка на 4К стриймване и FreeSync технологията. Оповестен по същото време, новият модел лаптоп на HP, Envy x360, снабден с 4К дисплей, е задвижван от един от новите модели процесори на AMD – четириядреният AMD FX 9800P. Новият модел на HP е първият лаптоп, в който ще бъдат използвани новите APU на AMD.

Отначало новите процесори Bristol Ridge ще бъдат достъпни при лаптопи, с двуядерени и четириядрени конфигурации. В тях компанията съчетава своите FX процесори седма генерация и Radeon R7 графични ускорители, за които AMD твърдят, че са с 18% по-мощни в сравнение с предишните Carizzo процесори от шесто поколение. От компанията допълват, че новите Bristol Ridge са с 50% по-бързи при извършването на сложни пресмятания от серията Kaveri, която дебютира през 2014г.

Bristol Ridge използват AMD4 стандарта за размери и са разработени използвайки съществуващото Excavator ядро, което се произвежда по 28 нанометровата технология. В новите възможности на процесорите са включени поддръжката на 4К (Ultra HD) стриймване на видео, поддръжка на DirectX 12 при Windows 10, DDR4 памети и новата FreeSync технология за подобряване на гладкото движение на образите при игра или видео. Повече информация относно процесорите си, AMD ще допълнят на тазгодишното Computex 2016 изложение през юни, където ще представят и своите процесори за десктоп феновете.