Intel с нови, още по-бързи SSD дискове

intel-new-ssdIntel разкриха няколко нови невероятно бързи SSD дискове, включително и моделите, които ще са първите, използващи новата 3D NAND технология, а именно DC P3520 и P3320 сериите на SSD дисковете. P3320 ще се предлага в стандартен вариант от 2.5 инча, както и във вид на PCIe карта, стремящ се към добра производителност на разумна цена. От компанията твърдят, че новите дискове предоставят пет пъти по-добра производителност от всяко SATA SSD и 3.2 пъти по-големи скорости на четене. Дисковете от тази серия ще бъдат с големина от 450GB до 2ТВ и са проектирани за работа с приложения, които изискват високо сгъстяване на данните. Другата серия, P3520, има сходни качества, но е насочена към работа с операции в интернет облачното пространство.

Освен SSD дисковете, които ще бъдат поставяни в Ultrabook и настолни компютри, Intel разкриха и серията 540s, която предлага комбинация от SLC кеш и TLC NAND, за която компанията твърди, че е добър компромис между производителност и цена. Представителите на тази серия ще бъдат достъпни във форматите 2.5 инча и M.2 с капацитет от 120GB до 1TB. Базовият модел, 2.5 инча и 120GB вместимост, ще предлага невероятните 560MB/s скорост на четене и 480MB/s скорост на записване.

В производство са и дискове от Pro 5400s серията, предназначени за бизнеса с големина от 120GB до 1TB. Тези SSD ще са с подсилена защита, както и поддръжка на Trusted Computing Group’s Opal 2.0 протокола и Microsoft eDrive хардуерно кодиране. Разбира се Intel са помислили и за компютърните ентусиасти със своите представители от серията Optane.