Ревю на Acer Chromebox CXI

acer-chromebox-cxi-review-1

Chromebox CXI е една малка джаджа, която превръща всеки монитор или HDTV телевизор в  компютър. Всичко, което трябва да направите е да ги свържете с няколко кабела, да  добавите мишка и клавиатура и сте готови. На всичко отгоре самия продукт струва едва  179$, което го прави един доста евтин заместител на големите настолни компютри,  особено ако нямате достатъчно пространство у дома.

Дизайн

Chromebox CXI е с размерите на един обикновен рутер/модем и като за проста пластична  кутия изглежда доста добре, особено в хоризонтално положение. Външния вид разполага  с доста приятна шарка, подобна на тази на диаманти, което е освежаваща промяна от  скучния дизайн на предишните Chromebox модели. Можете да поставите продукта където  искате, като в пакета е включена специална рамка, с която можете да го монтирате зад  монитора, като по този начин той няма да се вижда.

acer-chromebox-cxi-review-2

Също така разполагате с два USB  3.0 порта отпред, както и четец на SD карти памет, докато отзад ще намерите още 3  USB 3.0 слота, Display Port, както и HDMI и слотове за микрофон и слушалки.  Размерите на кутията са 33мм x 130mm x 165mm и тежи едва половин килограм.

Заедно със самия компютър, в пакета ще намерите мишка и клавиатура, които изглеждат  добре и са удобни за работа, което е приятна изненада предвид цената на целия пакет.

acer-chromebox-cxi-review-3

Това, което е впечатляващо в комплекта е клавиатурата, личи си че производителите са  отделили време за работа по нея.  Мишката също изглежда добре, но определено е доста  шумна, което може да ви попречи да я използвате пълноценно ако някой спи в същата  стая. Разбира се, вие сте свободни да използвате ваша собствена периферия.

Производителност

Очаквано, компютърът не поставя рекорди за мощност, но за сметка на това идва с  всичко, което ви е нужно за безпроблемно сърфиране в интернет, фейсбук, чат, филми и  музика. Разполагате с двуядрен процесор Intel Celeron 2957U 1.4 GHz, видео карта  Intel HD Graphics, 4GB рам памет, 16 GB SSD пространство, Wi-Fi и Bluetooth 4. Имате  възможност да избирате измежду още няколко варианта на хардуерна конфигурация, като  те се състоят основно от по-качествен процесор, но същевременно цената се покачва  значително.

Независимо от слабите характеристики, устройството нямаше никакви проблеми със  интензивното интернет сърфиране, което включваше отваряне на 30 таба в Chrome, както  и без проблем възпроизведе HD филм, както и full HD клипове в YouTube. Също така  нямаше проблеми при работата с бета версията на Photoshop за Chrome OS.

Софтуер

Длъжни сме да отбележим, че операционната система, с която идва този мини компютър  не е Windows, а е Chrome OS, софтуер създаден от Google. Нямате възможност да  инсталирате Windows игри или програми, но пък много голяма част от най-използваните  програми имат режим за използване в Chrome OS, като разполагате и с голям набор от  игри, които можете да играете безплатно.

Chromebox CXI е феноменален избор за хора, които не са наясно с компютрите, тъй като  устройството просто работи. Няма нужда от инсталиране на драйвери или допълнителни  програми. Всичко е доста лесно, което го прави перфектен подарък за по-стари хора  или хора, които не са на ти с технологиите, особено като се вземе предвид и ниската  цена.